Održana peta sjednica Gradskog vijeća

Peta sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održana je u četvrtak, 28. rujna 2017.godine u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Dnevni red sjednice, na kojoj je bio prisutan 21 vijećnik, sadržavao je 14 točaka, a dvije dodatne točke koje se odnose na Ugovor o redovnom financiranju DURA-e i imenovanje članova Upravnog vijeća zaklade Blaga djela naknadno su dodane dnevnom redu na prijedlog predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebice.
 

Sjednica je započela pitanjima gradskih vijećnika, a prvo pitanje postavio je vijećnik Pero Milković kojega je zanimalo kada će započeti prijave za POS stanove koji se namjeravaju graditi u Solitudu.

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić kazala je kako Grad Dubrovnik intenzivno radi na početku provedbe projekte te da će se s projektiranjem nastojat krenuti početkom 2018. godine. Zamjenica Tokić istaknula je i kako će cijena stanova u Solitudu biti povoljnija od tržišne, dok će lista za POS stanove na koju će se građani moći prijaviti, "krenuti" nakon što bude gotovo idejno rješenje te se riješe imovinsko-pravni odnosi.

Vijećnike je između ostaloga osim brojnih komunalnih problema posebno zanimalo i planira li Grad
sanirati lošu kanalizacijsku mrežu unutar povijesne jezgre, ali i planira li se izraditi Strategija razvoja turizma.

Na postavljena novinarska pitanja odgovorile su zamjenice gradonačelnika.

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić odgovarala je na pitanje koje se odnosi na kanalizacijsku infrastrukturu unutar povijesne jezgre pri tome ističući kako je Stradun žila kucavica, ali kako je sustav na pojedinim dijelovima u potpunosti začepljen te kako će se u projekt rekonstrukcije krenuti odmah po završetku Zimskog festivala. Tokić je istaknula kako će se raditi u fazama uz nadzor konzervatora.

Na pitanje koje se odnosilo na Strategiju razvoja turizma, a koje je postavio vijećnik Blaž Pezo, zamjenica Tepšić je odgovorila kako će se prva faza Strategije koja je izrađena u dogovoru sa Sveučilištem u Dubrovniku uskoro naći pred vijećnicima.

Vijećnike je zanimalo i izvješće revizije vezano uz gradsku tvrtku Sanitat, a  koje se na održanoj sjednici Gradskog vijeća našlo pred vijećnicima.

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je revizija napravljena od strane službenih revizora Grada Dubrovnika te da su rezultati i izvješće revizije proslijeđeni Ministartsvu i Općinskom državnom odvjetništvu.

Nezavisni vijećnik Nenad Vekarić postavio je pitanje vezano uz zahtjev za arbitražu koju je Razvoj golf pokrenuo protiv RH zbog golfa, a odgovor mu je ponudio predsjednik  Gradskog vijeća Marko Potrebica istaknuvši kako Grad Dubrovnik još uvijek ne raspolaže s dokumentom arbitraže.

Nakon vijećničkih pitanja uslijedila je rasprava o točkama dnevnog reda.

Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Dubrovnika za prvo polugodište 2017. godine prezentirala je privremena pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Anita Burić. Navedeni prijedlog kao i Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2017. godinu te Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2017. godinu prihvaćeni su većinom glasova prisutnih vijećnika.

Prijedlog odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za obavljanje komunalnih djelatnosti na temelju pisanog ugovora – održavanje javne rasvjete na području izvan povijesne jezgre Grada Dubrovnika za dvogodišnje razdoblje također je prihvaćen.

Prijedlog plana mreže dječjih vrtića na području Grada Dubrovnika nakon prezentiranja vijećnicima jednoglasno je prihvaćen, a prilikom rasprave o prijedlogu zamjenica Tepšić istaknula je kako će se Dječji vrtići Dubrovnik podijeliti na tri ustanove te da je cilj podići razinu predškolskog odgoja dubrovačkih vrtića.

Prijedlog zaključka o imenovanju posebnog Povjerenstva za verifikaciju Programa za provedbu državnog, javnog, otvorenog za realizaciju u jednom stupnju i anonimnog natječaja krajobrazne arhitekture za park Gradac u Dubrovniku je jednoglasno prihvaćen nakon kraće rasprave vijećnika.

Prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na tekst Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta javne ustanove Dubrovački muzeji jednoglasno je usvojen.

Prijedlozi zaključka o osnivanju

Povjerenstva za provjeru ispunjavanja propisanih uvjeta javnih poziva u području obrazovanja, socijalne i zdravstvene skrbi, skrbi o djeci, mladima i obitelji, skrbi o stradalnicima i sudionicima Domovinskog rata i skrbi o udrugama iz II. svjetskog rata i poratnog razdoblja.

Povjerenstva za ocjenjivanje  programa, projekata ili manifestacija u sklopu Javnog poziva za predlaganje projekata, programa i manifestacija iz područja skrbi o stradalnicima i sudionicima Domovinskog rata i njihovim obiteljima za 2018. godinu.

Povjerenstva za ocjenjivanje programa, projekata ili manifestacija u sklopu Javnog poziva za predlaganje projekata, programa i manifestacija iz područja socijalne i zdravstvene skrbi za 2018. godinu.

Povjerenstva za ocjenjivanje programa, projekata ili manifestacija u sklopu Javnog poziva za predlaganje projekata, programa i manifestacija iz područja skrbi o djeci, mladima i obitelji za 2018. godinu, prihvaćeni su većinom glasova svih nazočnih vijećnika.

Prijedlog  zaključka o imenovanju Povjerenstva za ocjenjivanje programa, projekata ili manifestacija u sklopu Javnog poziva za predlaganje projekata, programa i manifestacija iz područja skrbi o udrugama proizašlih iz II. svjetskog rata i poratnog razdoblja za 2018. godinu prihvaćen je većinom glasova svih prisutnih vijećnika, a u Povjerenstvo su imenovani: Marijo Bekić, Olga Muratti, Katarina Doršner, Mirjana Pavlaković, Pavo Berić.

Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za izgradnju oborinske odvodnje i sklapanje Ugovora o financiranju izgradnje oborinske odvodnje i pripadajuće infrastrukture je prihvaćen nakon čega je uslijedila rasprava vezana uz dvije točke dnevnog reda koje su naknadno uvrštene na prijedlog predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebice.

Prijedlog odluke o davanju suglasnosti o sklapanju ugovora o redovnom financiranju DURA-e nakon je usvojen dok je Prijedlog rješenja o imenovanju članova Upravnog vijeća zaklade Blaga djela izazvao dužu raspravu gradskih vijećnika.

Nakon rasprave Prijedlog odluke je prihvaćen, a za članove Upravnog vijeća zaklade Blaga djela predloženi su Mario Dujić, Maro Kristić, Krunoslav Težak, Nada Medović i Terezina Orlić.