Održana komemoracija za Hrvoja Kačića

Za Hrvoja Kačića, legendarnog Jugovog vaterpolista, srebrnog olimpijca, sveučilišnog profesora, stručnjaka pomorskog prava, saborskog zastupnika, diplomata, iznimnog intelektualca i domoljuba, koji je preminuo 14. veljače u svojoj 91. godini života, danas je u Kazalištu Marina Držića održana komemoracija.

 

Prisustvovali su joj zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić te predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, koji se, uz pročelnicu Upravnog odjela za poslove župana i županijske skupštine Žaklinu Marević i predsjednika Juga Tomislav Dumančić, obratio u ime Grada u ovoj prigodi.

 

''Gospar Hrvoje bio je riječju dubrovački gospar. Njegov životni put, uspjeh i znanje nisu ostavili ravnodušnim nikoga koga je poznavao. Kada je netko imao tako bogat i ispunjen život kakav je imao gospar Hrvoje, u prigodama poput ove trebalo bi puno toga istaknuti. No, kada govorimo o gosparu Hrvoju, treba prvo reći da je to bio čvrst čovjek jasnih stavova. Čovjek koji je držao do svojih principa čak i onda kada je to značilo da će biti uskraćen za neka osnovna životna prava, poput primjerice prava na javno iznošenje vlastitog mišljenja ili slobode kretanja. Krasio ga je pravi borbeni sportski duh kojem je ustrajnost jedna od glavnih odlika'', istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Potrebica.

 

Uz njegove brojne sportske uspjehe naglasio je koliko je u životu Hrvoja Kačića, sveučilišnog profesora, bilo važno obrazovanje te je zahvaljujući svojoj stručnosti dao veliki doprinos u stvaranju mlade države 90-ih godina prošlog stoljeća.    

 

''Kao doktor pomorskog prava i predsjednik Državne komisije za granice Republike Hrvatske, predanim radom i stručnosti bio je važna pomoć kod utvrđivanja pomorskih granica i argumenata koje je iznosila Hrvatska. Vodio je Saborski odbor, hrvatsku politiku, sudjelovao u donošenju prvog Ustava, možemo slobodno reći kako je ugradio sebe u temelje hrvatske države'', kazao je također Marko Potrebica, ističući i njegove kasnije doprinose kada je kao autor nekoliko knjiga ostavio dokumentarno iznimno vrijedne zapise iz vremena Domovinskog rata, a kao protivnik svega totalitarnog i relevantne činjenice vezane za razdoblje bivše Jugoslavije.

lijevo
desno