Održana komemoracija u spomen na Miru Muhoberac

U Kazalištu Marina Držića danas je održana komemoracija za nedavno preminulu hrvatsku kazališnu kritičarku i dramaturginju Miru Muhoberac. U prostorima dubrovačkog teatra gdje je kao nekadašnja ravnateljica djelovala Mira Muhoberac ostavivši pritom zamjetan i neizbrisiv trag, uz prisustvo obitelji brojni su prijatelji, poznanici i suradnici odali počast poradi njezina iznimnog doprinosa u kulturi, umjetnosti i tradiciji.

 

Posljednji pozdrav u ime Grada Dubrovnika uputila je i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović.

 

„Sami pogled na životopis Mire Muhoberac najbolje pokazuje koliko je svojim umjetničkim radom i aktivnim djelovanjem u različitim ustanovama i institucijama zadužila kulturnu scenu Hrvatske, dok oni koji su gospođu Miru dobro poznavali ili s njom surađivali svjedoče o njenoj dubokoj posvećenosti svom pozivu i optimizmu koji ju je krasio kao osobu. Kao dramaturginja, urednica brojnih izdanja, publicistkinja, književna i kazališna kritičarka u svoj je rad znala utkati jedinstveni senzibilitet i kreativni impuls, koji bi znala izraziti bez obzira na to što je bio predmet njenog rada“ istaknula je u svom obraćanju pročelnica Antić Brautović.

 

„Mira Muhoberac ispoljavala je nemjerljivu ljubav prema svome gradu, kao nukleusu koji ju je formirao i koji je u njenom životu i radu uvijek imao posebno mjesto“ zaključila je.

 

Mira Muhoberac preminula je 30. rujna u 62. godini života u Zagrebu. Djelovala je kao samostalna umjetnica na području dramaturgije, režije i kazališne kritike, samostalna znanstvenica na području teatrologije, kroatistike i komparatistike te profesorica i predavačica. Kao dramaturginja surađivala je s brojnim profesionalnim kazalištima i festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Dramskog kazališta Gavella, HNK-a u Zagrebu, Satiričkog kazališta Kerempuh, HNK-a u Varaždinu, Zagrebačkog kazališta lutaka, Male scene te dubrovačkog kazališta Marina Držića, u kojemu je od 2002. do 2004. bila ravnateljica.

 

lijevo
desno