Održana komemoracija u čast Tonka Lonze: Veliki glumac velikih uloga

Komemoracija za nedavno preminulog velikana hrvatskog glumišta Tonka Lonzu odžana je danas u Kazalištu Marina Držića, a u ime Grada Dubrovnika i gradonačelnika Mata Frankovića prigodnim govorom od gospara Lonze oprostila se zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

 

Zamjenica Tepšić istaknula je kako Dubrovačke ljetne igre 10. srpnja ove godine ulaze u svoju, jubilarnu, 70. festivalsku sezonu, dok je prvu ulogu na Igrama Tonko Lonza upisao još kao mladić, prije 65 godina. Tonko Lonza posljednji put na Igrama nastupio je 2010. godine, utjelovivši gosparu Lukšu u Vojnovićevoj “Na taraci”. Iste godine uručena mu je i posebna nagrada Orlanda – „Grand prix“ za izniman doprinos cjelokupnom programu Igara, ekvivalent priznanju za životno djelo, tada već drugo priznanje tog reda u karijeri.

 

„Jedan od najistaknutijih hrvatskih glumaca,  preferirao je teatar  ili, kako je jednom rekao, tih „par kvadrata intime na sceni“ od prostranstva filmskih vrpci. Unatoč toj profesionalnoj opredijeljenosti i na filmu je ostavio značajan trag“, kazala je.

 

„Poput mnogih velikana, gospar Lonza iznad svega je cijenio svoju privatnost i jednostavan život. Volio je svoj glumački poziv, obožavao svoj Dubrovnik, napose rodni Zaton u kojem je provodio svaki slobodni trenutak, a za sebe je znao kazati da je sramežljiv i da, samo kad to od njega traže okolnosti, zna odglumiti javnu osobu. Tonko Lonza duboko je vjerovao da je gluma poziv, a ne životni stil. Smatrao je da glumci moraju živjeti normalnim građanskim životom i da u prvom redu moraju biti fizički i psihički savršeno zdravi i posjedovati radne navike. Netko je jednom rekao da ne postoji veliki i mali glumci nego samo velike ili male uloge. Tonko Lonza bio je veliki glumac s velikim ulogama“, istaknula je zamjenica gradonačelnika.

 

„Kao glumac obilježio je hrvatsku kazališnu i filmsku umjetnost, a kao profesor scenskog govora na Akademiji dramskih umjetnosti mnoge je generacije glumaca osposobio za život na sceni. U povijesti Dubrovačkih ljetnih igra ostat će zapisan kao zaštitni znak jednog od najistaknutijih europskih kulturnih festivala. U Gradu Dubrovniku osjećamo istinsku zahvalnost za sve što je gospar Lonza u svom radnom vijeku učinio i zadužujemo se s pažnjom čuvati sjećanje na njega i njegovo djelo“, zaključila je.

 

Od Tonka Lonze prigodnim obraćanjima oprostili su se Dora Ruždjak Podolski u ime Dubrovačkih ljetnih igara te redatelj Ivica Kunčević.

 

Bard hrvatskog glumišta, gospar Tonko Lonza preminuo je 23. prosinca 2018. godine u 88. godini života. Svoju prvu ulogu na Dubrovačkim ljetnim igrama ostvario je 1953. godine. Od tada pa do 2010. godine kada se kao gospar Lukša u Vojnovićevoj “Na taraci” u režiji Joška Juvančića pojavio posljednji put na festivalskim pozornicama, Tonko Lonza je na Dubrovačkim ljetnim igrama ostvario gotovo trideset različitih uloga od kojih su mnoge amblematske. Bio je i redoviti profesor scenskog govora na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, odgojivši generacije glumaca. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad među kojima se izdvajaju Nagrada Vladimir Nazor, Nagrada hrvatskog glumišta i Orlando za životno djelo.

 

lijevo
desno