Održana komemoracija za maestra Đela Jusića: Veliki umjetnik i duša Grada Dubrovnika

Komemoracija za nedavno preminulog skladatelja Đela Jusića održana je danas u Kazalištu Marina Držića, a prigodnim govorom od gospara Jusića oprostio se gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

 

Gradonačelnik Franković je rekao da je Grad izgubio uistinu velikog umjetnika, miljenika svih generacija i jednu veliku dušu Grada, pritom istaknuvši kako mu je drago što je za života dobio nagradu Dubrovnika za životno djelo.

 

- Kad razmišljam po čemu ga pamtim, onda mi nekako ostaje u sjećanju onaj njegov hod preko vrata od Ploča, polako u Grad, a iza njega se širi miris lule.  Ljubav koju je gospar Đelo imao prema svom Gradu bila je nevjerojatna, ali ono što također treba istaknuti je ljubav koju je imao prema svojoj Hrvatskoj. Kad god je bilo najteže, on je bio tu, kad god je trebalo. Ne tražeći ništa zauzvrat, davao je sve – naglasio je gradonačelnik Franoković.

 

Od Đela Jusića prigodnim riječima oprostili su se i župan Nikola Dobroslavić, ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat, predsjednik Gradske glazbe Dubrovnik Dživo Brčić te Vilma Kosović u ime Dubrovačkog demokratskog sabora i Anđela Matić u ime svih generacija Malog raspjevanog Dubrovnika.

 

Maestro Đelo Jusić je tijekom svoje bogate karijere skladao više od tisuću pjesama koji se izvode diljem svijeta. Laureat je niza festivala i dobitnik strukovnih priznanja, među kojima su Zlatna arena na Filmskom festivalu u Puli, Nagrada Ivan pl. Zajc za najbolji mjuzikl (Dundo Maroje), dva Porina, Zlatni prsten Radio-Zagreba, nagrada Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo 2008. Za sudjelovanje i doprinos Domovinskom ratu, ukazom predsjednika Republike dodijeljeno mu je odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

lijevo
desno