Održan on-line Sat povijesti povodom Dana dubrovačkih branitelja

U sklopu ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja u organizaciji Grada Dubrovnika i HVIDRA-e, jutros je za učenike osnovnih škola održan već tradicionalni Sat povijesti.

 

Zbog epidemioloških mjera, ove godine sat se održava na daljinu, putem platforme Zoom i to u dva termina – jutarnjem i popodnevnom.

 

Predavač Teo Andrić, dubrovački branitelj, učenicima se javio iz gradske vijećnice. Prisjetio se obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu i tog 6. prosinca 1991. kada je Grad pod zaštitom UNESCO-a doživio najteže razaranje u povijesti. Učenici su bili zainteresirani za ovu temu te su postavili brojna pitanja, o medijskoj manipulaciji neprijateljske strane, reakciji međunarodne zajednice, teškoj situaciji u kojoj su se vojnici i civili našli bez hrane. vode i struje.

 

Zanimalo ih je i kako su se branitelji osjećali u takvim neizvjesnim vremenima i jesu li stvorili nova prijateljstva, a zamolili su predavača i da usporedi rat s aktualnom krizom uzrokovanom virusom COVID 19 po pitanju slobode.

 

Branitelj Andrić rado je odgovorio na njihova pitanja sjećajući se teških i emotivnih trenutaka. Između ostalog, naglasio je kako su obitelj i domovina dvije najveće stvari za koje se čovjek može boriti, a kad se bori za domovinu bori se i za obitelj i tada je spreman poginuti za pravi razlog. „Da ljudi nisu bili spremni poginuti za domovinu, mi nikad ne bismo imali Hrvatsku“ – rekao je Teo Andrić.

 

Sat povijesti na isti način održan je i u poslijepodnevnom terminu s početkom u 14:30 sati.