Održan koordinacijski sastanak gradonačelnika i načelnika s područja Dubrovačko – neretvanske županije

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je na prvom koordinacijskom sastanku gradonačelnika i načelnika općina s područja Dubrovačko – neretvanske županije koji je održan u srijedu, 20. srpnja, na inicijativu župana Nikole Dobroslavića.
 

Načelnici i gradonačelnici u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na održanom sastnaku imali su priliku župana Dobroslavića upoznati s nekim od najvećih problema s kojima se susreću, ali i s  prioritetima na području njihove lokalne samouprave.

Gradonačelnik Franković posebno se osvrnuo na pitanje Opće bolnice Dubrovnik, te je ovom prilikom istaknuo kako će Grad Dubrovnik na godišnjoj razini bolnici doznačavati pet milijuna kuna za nabavku opreme i udovoljavanje standardima. Istaknuo je i kako to nije novac za saniranje i rješavanje bolničkih dugova najavivši i skoru reviziju gradskih stanova od kojih bi do kraja godine za liječnike trebalo osigurati 10 stanova.

Gradonačelnik Franković kazao je i kako je jedan od gorućih problema u čije se rješavanje trebaju uključiti i susjedne općine izgradnja azila za napuštene životinje.

"Danas smo obišli jednu potencijalnu lokaciju za azil i vjerujem da će biti dobra u budućnosti. Činjenica je da ćemo nakon što izgradimo azil morati sklapati ugovore s općinama. Važno je partnerstvo svih općina jer moramo navedeno riješiti ili ćete vi svi graditi svoje azile", kazao je gradonačelnik Franković dodajući kako će budući azil biti samostalna ustanova pod Sanitatom jer je ovo stanje sada neodrživo i nedopustivo.

Osim problema s azilom, gradonačelnik Franković osvrnuo se i na odnos nacionalnog avio prijevoznika Croatia airlines prema stanovnicima krajnjeg juga.

"Zajedničkim nastupom, pod okriljem Dubrovačko – neretvanske županije, prema državnim institucijama i gradu Zagrebu pokazujemo složnost, ali i postižemo snažniju poruku posebno ističući povezanost, odnosno ne povezanost krajnjeg juga s matičnom državom. Jedna od prvih zajedničkih zadaća svakako nam može biti i reguliranje odnosa s nacionalnim avio prijevoznikom Croatia airlines-om koji posljednjih godina njeguje maćehinske odnose prema krajnjem jugu i njegovim stanovnicima. Cilj nam je zajedničkim dijalogom i nastupom popraviti taj odnos na opće zadovoljstvo svih", kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Gradonačelnici i načelnici općina s područja Dubrovačko – neretvanske županije također su neadekvatnu povezanost istaknuli kao jedan većih problema kojega u stopu prati i problem odlaganja otpada.

Tako primjerice i grad Korčula sve teže rješava problem zbrinjavanja otpada, a vapi i za boljom povezanošću s kopnom. Otpad je problem i u Pločama, a prvi korak njegova rješavanja jesu pretovarne stanice.

Govoreći o centru za gospodarenjem otpadom župan je kritizirao bivšeg ministra okoliša koji je prema njegovom mišljenju opstruirao izgradnju centra.
"Ne želim da se zapletemo s otpadom kao Makarska ili Napulj. Ako treba napravit ću posebnu konferenciju za medije gdje ću pokazati sve dozvole, materijale i studije koje smo dobili. Mene su birali građani, a ministri su postavljeni na funkcije. Ako ne razumiju da je potreban centar onda ne znam što razumiju", kazao je župan Dobroslavić.