Od siječnja 2024. godine svi osnovnoškolci i srednjoškolci grada Dubrovnika imat će besplatne pokaze

Grad Dubrovnik će od siječnja 2024. godine financirati pokaznu kartu učenicima osnovnih i srednjih škola (onima koji pravo na besplatni pokaz ne ostvaruju iz drugih izvora financiranja). Sredstva za ovu namjenu u iznosu od 160 tisuća eura osigurana su u prijedlogu Proračuna Grada Dubrovnika za 2024. godinu, a u slučaju porasta broja zahtjeva, sredstva će se povećati kroz rebalans proračuna.

 

Do sada je pravo na besplatan mjesečni pokaz na teret Proračuna Grada Dubrovnika imalo 7.815 građana, a s početkom 2024. godine, kada u program besplatnog javnog prijevoza budu uključeni osnovnoškolci i srednjoškolci, ukupna brojka korisnika besplatnog prijevoza Libertasovim autobusima porast će na 10.875 korisnika, odnosno usluge Libertasa bit će besplatne za 78 posto sugrađana korisnika pokaza.

 

Sve navedene pogodnosti koje naši sugrađani ostvaruju kod javnog prijevoznika Libertas na teret su proračunskih sredstava Grada, a što je omogućeno stabilnim i odgovornim poslovanjem društva. Korištenjem europskih sredstava nabavljena su ukupno 52 nova vozila, značajno su unaprijeđena kolektivna prava zaposlenika s tendencijom nastavka poboljšanja materijalnih prava. Libertas je u okviru projekta Poštujmo Grad preuzeo jedan dio poslovanja shuttle prijevoza putnika s brodova na kružnim putovanjima, čime su se značajno smanjile gužve u vršnim opterećenjima kroz Zagrebačku ulicu uzrokovane autobusima, ali se istovremeno i povećala kvaliteta pružene usluge u vidu bržeg prijevoza od Luke Dubrovnik do Pila i nazad.

 

U narednih nekoliko mjeseci očekuje se kako će tvrtka Libertas uvesti i beskontaktno plaćanje karticama u autobusima, a za što je sustav naplate Libertasa u potpunosti izmijenjen i pripremljen za  sljedeći korak u modernizaciji poslovanja gradskog javnog prijevoznika.