Od 1. travnja vrijede novi kriteriji za lakši ulazak turista u Hrvatsku

Gradonačelnik

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, od 1. travnja 2021. godine turisti iz Europske unije i trećih država koji su cijepljeni ili su preboljeli bolest COVID-19 ili imaju negativan PCR odnosno antigenski test s liste testova EU, mogu ući u Republiku Hrvatsku.

 

Ovakva odluka nacionalnog Stožera nužna je dok se hrvatski turistički sektor priprema za nadolazeću sezonu, a njene odredbe na tragu su prijedloga za uspostavu uvjeta za dolazak turista u Hrvatsku koje je još početkom ožujka predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću uputio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

 

Upravo su Grad Dubrovnik i gradonačelnik Franković preuzeli proaktivnu ulogu pri definiranju jasnih i olakšavajućih uvjeta za dolazak turista, što je prvi i osnovni korak za ponovno uspostavljanje turističkog prometa, onog o kojem značajno ovisi dubrovačko gospodarstvo. Tako je, podsjetimo, prethodno bila prihvaćena gradonačelnikova inicijativa da se dolazak na odmor u Hrvatsku od 1. svibnja bez restrikcija dopusti svim Britancima koji su primili dvije doze cjepiva, koji su preboljeli COVID-19 ili imaju negativan PCR test. Također, odluka o prestanku važenja zabrane uplovljavanja kruzera donesena je upravo zahvaljujući inicijativi Grada Dubrovnika.

 

Novom odukom Stožera civilne zaštite RH od 31. ožujka 2021. propisano je da su od obveze pribavljanja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa i karantene izuzete osobe koje su preboljele COVID-19. Za dokazivanje preboljenja trebaju imati pozitivan nalaz PCR ili antigenskog testa koji je urađen unazad 6 mjeseci (180 dana), a stariji je od 11 dana ili potvrdu o preboljenju izdanu od liječnika. Osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje apliciraju države članice EU (za cjepivo Johnson & Johnson prvu i jedinu dozu) također su izuzete od obveze pribavljanja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa i karantene. Djeca mlađa od sedam godina izuzeta su od obaveze predočenja negativnog testa i samoizolacije ako su roditelji/skrbnici negativni u PCR ili antigenskom testu, odnosno posjeduju potvrdu o cijepljenju ili dokaz o preboljenoj bolesti.

 

Za treće zemlje vrijede isti uvjeti uz dokaz o rezervaciji/plaćanju smještaja u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća i plovila u Republici Hrvatskoj. Odluka prepoznaje i digitalne nomade, a što je tržište na koje se Dubrovnik posebno orijentirao.

 

Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske objavilo je također da u suradnji s regionalnim turističkim zajednicama i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo priprema model koji bi turistima omogućio testiranje brzim antigenskim testovima, kao i PCR testiranje na što više punktova u turističkim destinacijama.

 

Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske