OČUVANJE ŽIVOG GRADA Ukupno pet stanova u povijesnoj jezgri dodijelit će se obiteljima s više djece

U okviru demografske politike, a koristeći pravo prvokupa, Grad Dubrovnik će svoj stambeni fond u povijesnoj jezgri povećati s dva stana, površine 130,38 i 52,93 metra kvadratna. 

 

Uz ova dva stana, o čijem je prvokupu vrijednom gotovo milijun eura odlučilo Gradsko vijeće na 28. sjednici, Grad Dubrovnik će obiteljima s više djece dodijeliti još tri stana u svom vlasništvu čije je uređenje u tijeku, a sve sukladno Odluci o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika u svrhu rješavanja stambenog pitanja obitelji s više djece na području povijesne jezgre kao jednoj od mjera demografske politike ove gradske uprave.

 

Uređenjem ukupno pet gradskih stanova u povijesnoj jezgri Grad Dubrovnik će u idućoj godini stambeno zbrinuti pet dubrovačkih obitelji s više djece te će se na taj način doprinijeti revitalizaciji života u gradu, a što je cilj jedne od aktivnosti održivog razvoja Plana upravljanja.

 

Naime, prema planu upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a očuvanje „živog grada“ i jačanje lokalne zajednice primarni su uvjeti koje treba ispunit kako bi se sačuvao kulturni i društveni identitet grada. Grad Dubrovnik je u tu svrhu pokrenuo obnovu vlastitog stambenog fonda unutar zidina, a kako bi se doprinijelo demografskoj revitalizaciji povijesne jezgre potrebno je povećati broj stambenih jedinca koje su u vlasništvu Grada.

 

Sredstva za kupovinu dva stana osigurana su rebalansom proračuna za 2023., koji je također usvojen na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.