Objavljena publikacija "Dubrovnik - planiranje naselja i preobrazba grada"

Objavom publikacije "Dubrovnik - planiranje naselja i preobrazba grada" uspješno je zaključena suradnja između Grada Dubrovnika i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na organizaciji dijela nastave na Diplomskom studiju "Arhitektura i urbanizam" u akademskoj godini 2022./23.

 

Naime, Grad Dubrovnik je u listopadu 2022. godine potpisao sporazum o suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu u organizaciji i provedbi dijela nastave u okviru kolegija „Urbanistička radionica 1: Planiranje naselja“ u zimskom semestru te „Urbanistička radionica 2: Preobrazba grada“ u ljetnom semestru na kojem su studenti razmatrali prostorne i urbanističke potencijale dubrovačkog područja.

 

Studentski radovi, ideje i vizije mogućeg razvoja Dubrovnika i urbane preobrazbe užeg gradskog područja bili su predstavljeni krajem studenoga prošle godine na izložbi u Lazaretima, u sklopu programa 10. Dana kreativnih i kulturnih industrija.

 

Pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić je na otvorenju izložbe rekao kako je Grad Dubrovnik pokrenuo postupak sveobuhvatnih izmjena i dopuna prostorno-planske dokumentacije koje za cilj imaju pomiriti složene zahtjeve za zaštitom graditeljskog nasljeđa s potrebama za osiguranje temeljnih preduvjeta za daljnji gospodarski razvoj i širenje grada, naglasivši da su to pitanja od prvorazrednog javnog interesa, naročito u vrlo specifičnim i složenim teritorijalnim, geografskim, topografskim, ali i zakonodavnim okolnostima i ograničenjima. U tom kontekstu, predstavljeni studentski radovi služe kao vrijedan poticaj za donošenje novih programa i odluka u procesu planiranja razvoja grada i preobrazbe njegova središta.

 

Grad Dubrovnik i Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša zahvaljuju svim nastavnicima s Arhitektonskog fakulteta, a posebno studentima koji su svojim idejama i vizijama doprinijeli zajedničkim razgovorima i promišljanjima o budućnosti Dubrovnika.