Obilježava se 30. obljetnica herojske obrane i početka agresije na Grad

Dubrovnik se danas prisjeća 1991. godine, početka ratne agresije na Grad i obilježava 30. obljetnicu herojske obrane Grada. Datum 1. listopada ostaje zauvijek upisan crnim slovima u povijest Dubrovnika, datum koji označava početak napada srpsko-crnogorskih snaga i svega onoga što je potom uslijedilo, od blokade Grada, uništavanja kuća, uništavanja povijesne UNESCO-ve jezgre i ono najteže – gubitak ljudskih života. To je ujedno i dan ponosa kada se prisjećamo svih onih koji su stali u obranu Grada i Domovine, s posebnim pijetetom sjećamo se poginulih branitelja i civila, posebice djece, danas svjesni kako su zajedništvo i ljubav prema domu pobijedili oružjem puno jačeg agresora.

 

Program obilježavanja započeo je jutros polaganjem vijenaca kod Spomen križa na gradskom groblju Boninovo, nakon čega je na Srđu uslijedilo polaganje vijenaca uz molitvu i prigodan program, koji tradicionalno organizira Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije i Grad Dubrovnik pod geslom 'Da se ne zaboravi'.

 

Kod Križa na Srđu položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule za slobodu Hrvatske. Počast stradalima uz predstavnike Grada Dubrovnika odala su i izaslanstva predsjednika RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH, kao i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, PU dubrovačko-neretvanske i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

 

Udruga samostalnih umjetnika na Srđu je izvela recital poezije 'Poezijom protiv zaborava'.

 

U poslijepodnevnim satima će počast stradalima biti odana i u Gružu, spuštanjem vijenaca u more s mula, a potom će u Crkvi Male braće biti služena Sveta misa zadušnica.

 

Program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada, u organizaciji Grada Dubrovnika, zajedno s gradskim ustanovama te udrugama proizašlih iz Domovinskog rata, nastavlja se kroz cijeli listopad, sve do kraja prosinca.

Program za listopad može se vidjeti OVDJE.

 

Podsjetimo, točno u 6 sati prvog dana listopada 1991. godine više od 13 tisuća pripadnika jugoslavenske vojske, uz pomoć srpskih i crnogorskih rezervista, napali su s kopna, mora i iz zraka područje Dubrovnika i jug Hrvatske. Među neprijateljskim snagama bili su pripadnici užičkog, podgoričkog i mostarskog korpusa te 9. Vojno pomorskog sektora Boka, uz značajnu potporu zrakoplovstva, više od 120 teških topničkih oružja, oko 100 tenkova te 50 oklopnih transportera.

lijevo
desno