Obilježena 27. obljetnica pogibije Rona Browna i američke delegacije

U povodu obilježavanja 27 godina od tragične nesreće američkog vojnog zrakoplova nadomak Dubrovnika, danas je u Memorijalnoj kući Ronald Brown u Dubrovniku održana komemoracija. U knjigu žalosti riječi sjećanja upisali su Amy Lillis, voditeljica Ureda za politička i gospodarska pitanja Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zamjenik župana dubrovačko-neretvanskog Joško Cebalo, Mario Curić i u ime Općine Konavle i Ivan Maslać u ime Zračne luke Dubrovnik.

 

''Zaista cijenim trud svih uključenih u obilježavanje sjećanja na ovu tragediju. To je i dokaz istinske predanosti daljnjem razvoju dobrih odnosa naše dvije zemlje'', kazala je u ovoj prigodi Amy Lillis iz američkog veleposlanstva.

 

Gradonačelnik Mato Franković prisjetio se što je za Hrvatsku tada značio dolazak američkog državnog tajnika.

 

''Tada je iznimno puno značio dolazak jedne ovako visoke delegacije u Republiku Hrvatsku, s obzirom da je to još bilo ratno vrijeme. Cilj tog dolaska bilo je jačanje odnosa između SAD-a i Hrvatske, kao i značajne investicije za poslijeratni razvoj Hrvatske, a danas, 27 godina kasnije, svjedočimo iznimno jakim vezama između dvije države i sve jačim investicijama u hrvatsko gospodarstvo. S dubokim poštovanjem prema gospodinu Ronaldu Brownu i njegovoj obitelji i prema obiteljima svih poginulih u ovoj tragičnoj nesreći, Grad Dubrovnik će se uvijek sjećati njih, kao i njihove želje da se što prije uspostavi mir i da se život u Hrvatskoj razvija onako kako se razvija danas'', rekao je gradonačelnik Franković.

 

 

Nakon komemoracije u Dubrovniku članovi delegacije, među kojima i gradski pročelnici Matilda Krile Prkoča i Dživo Brčić, na brdu sv. Ivan u Konavlima položili su vijence i svijeće na mjestu nesreće. 

 

U padu zrakoplova na području brda Sv. Ivan, nedaleko od Zračne luke Dubrovnik, 3. travnja 1996. godine poginulo je 35 putnika i članova posade, među njima i tadašnji američki državni tajnik za trgovinu Ronald Brown.

lijevo
desno