Obilježena 22. godišnjica tragedije pada američkog zrakoplova

Povodom 22. obljetnice pogibije putnika u nesreći američkog vojnog zrakoplova nadomak Dubrovnika održana je komemoracija u Memorijalnoj kući Ronalda Browna.


Naime, upravo na današnji dan prije 22 godine nedaleko zračne luke u Čilipima, na području brda Sveti Ivan, srušio se američki vojni zrakoplov u kojem se nalazio tadašnji ministar trgovine SAD-a Ronald Brown te još 34 osobe u izaslanstvu na službenoj trgovačkoj misiji po Hrvatskoj.

U ime Grada Dubrovnika komemoraciji su nazočili zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica te prvi tajnik američkog veleposlanstva u Hrvatskoj Matthew Garrett kao i zamjenica župana Žaklina Marević i načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

„Dužni smo uvijek se sjećati te strašne tragedije koja se odgodila u našoj neposrednoj blizini. Delegacija gospodina Ronalda Browna bila je na plemenitoj misiji koja je području Dubrovnika trebala donijeti pomoć i podlogu za ekonomski razvoj. S obzirom da je Dubrovnik tek prošao strašna razaranja tijekom obrane u Domovinskom ratu njihova misija označavala je toliko potrebnu nadu za naše društvo. Dvadeset i dvije godine poslije zahvalni smo na tome. Hrvatska je danas u razdoblju razvoja, uvažena članica Europske unije i NATO-a, a u Dubrovniku svake godine dočekujemo sve veći broj američkih gostiju. Vjerujem kada bi danas gospodin Brown i članovi njegove delegacije bili ponosni“,  kazala je zamjenica Jelka Tepšić istaknuvši kako je posebno važno nastaviti njegovati dobre odnose s SAD-om.

„Sjedinjene Američke Države i Hrvatska gaje dugo prijateljstvo i suradnju, a komemoracija je znak snage međusobnih odnosa. Ron Brown je danas simbol jake veze SAD-a i Hrvatske u našim zajedničkim naporima ponovne izgradnje Hrvatske i regije nakon rata“ rekao je prvi tajnik Veleposlanstva SAD-a Matthew Garrett.

Nakon komemoracije priređen je posjet mjestu pada zrakoplova gdje su u ime Grada Dubrovnika pročelnici Dživo Brčić i Đuro Šutalo položiti cvijeće i upaliti svijeće u znak spomena na preminule.
 

lijevo
desno