Obilježena 160. obljetnica potonuća broda Triton u akvatoriju Lokruma

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić položili su danas vijence u znak sjećanja na 160. obljetnicu eksplozije i potonuća ratnog broda „Triton“ Austro-Ugarske, 9. svibnja 1859. godine, koji je bio usidren u akvatoriju otoka Lokruma u misiji mira. U tragediji je poginulo 87 mornara.


Progam obilježavanja počeo je u Portu, odakle je krenuo brod koji se zaustavio na mjestu potonuća broda Triton kako bi se položili vijenci u more, a potom su vijenci položeni i kod spomen Križa.

 

- Na ovom mjestu s pijetetom se prisjećamo svih poginulih u ovoj velikoj pomorskoj tragediji koja je na neki način obilježila povijest pomorstva u Dubrovniku. Sve to se događalo u blizini otoka Lokruma koje je simbolično mjesto. Drago mi je da smo se okupili ovdje kako bi ponovno iskazali svoje poštovanje. Vjerujem da je ovo još jedna potvrda dobrih i prijateljskih odnosa između naše dvije države, Austrije i Republike Hrvatske – rekla je zamjenica Tepšić.    

 

Hrvatsko - austrijsko društvo Dubrovnik od 1999. godine održava obljetnice potonuća broda i to svakih deset godina.    

lijevo
desno