Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Udruga Lukjernica, povodom  Svjetskog dana mentalnog zdravlja upriličila je domjenak u svojim prostorijama na kojemu su uručene zahvalnice članovima i institucijama koje pomažu u radu udruge.
 

Svečanom domjenku nazočila je i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić u pratnji privremenog pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Miha Katičića, vijećnice Gradskog vijeća Katarine Doršner i drugih suradnika koji dugi niz godina surađuju i pomažu radu udruge Lukjernica.

Predsjednica udruge Jadranka Vlatko na samom početku druženja uputila je zahvale svima ističući kako je Lukjernica samozatajna udruga jer su i njeni članovi na margini.

"Bilo nam je teško u ovih 15 godina, sama nisam vjerovala da ćemo uspjeti opstat i dogurat do danas. Počeli smo s četiri roditelja koja su osnovala udrugu, samo za druženje, kako bi nam bilo lakše, kako bismo mogli izmijeniti iskustva, kako bismo jedni drugima ispričali svoje jade. Nakon 15 godina imamo i korisnike koji tu nešto rade, imamo ljude koji nam pomažu. Vrlo nam je važan i ovaj prostor, jer to su ljudi koji ne vole predstavljanje u javnosti, ali se vole družiti, a tu imaju priliku za to", kazala je predsjednica Vlatko dodajući kako bi voljeli da im se osigura i neki prostor za stanovanje njihovih štićenika kako ne bi morali napuštati svoj Grad i poznatu okolinu i odlaziti u druge dijelove Hrvatske.

Svjetski dan mentalnog zdravlja ove godine obilježava se po 25. put. Svjetska federacija za mentalno zdravlje (engl. World Federation for Mental Health – WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO)  je 1992. godine započela obilježavati Svjetski dan mentalnog zdravlja kako bi se podigla svijest o važnosti mentalnog zdravlja i njegovom promicanju te potaknulo na ulaganje u mentalno zdravlje.
 

lijevo
desno