Obilježen Dan dubrovačkih branitelja

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen je Dan dubrovačkih branitelja i 27. obljetnica najtežeg napada na Grad u Domovinskom ratu, kad je živote izgubilo 19 branitelja i civila, a više od 60 ih je ozlijeđeno. Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenica Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica odali su počast poginulima za Domovinu.

 

Ujutro su prvo, uz molitvu, položeni vijenci i svijeće kod središnjeg križa na groblju Boninovo, nakon čega je odana počast i na Bošnjačkom groblju, a potom kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a te uz spomen obilježje u sjećanje na stradale vatrogasce i pripadnike HRM u Gospinom polju.

Uz brojne okupljene položeno je cvijeće i upaljene svijeće i kod Križa na Srđu, simbolu obrane Grada 1991. godine. U tvrđavi Imperial potom su djeca Osnovne škole Ivana Gundulića održala recital i nastupila je klapa Ragusavecchia.

U sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru položen je vijenac u more u staroj gradskoj luci, čemu je prethodio mimohod Stradunom Gradske glazbe Dubrovnik.

U poslijepodnevnim satima vijenci i svijeće položit će se i u spomen na stradale branitelje Sustjepana, a u crkvi sv. Nikole u Sustjepanu održat će se i sveta misa zadušnica za stradale branitelje.

Svečana Sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu  služit će se u Dubrovačkoj katedrali s početkom u 18 sati.

U 19 sati na pročelju Festivalskoj palači na Stradunu projicirat će se 3D mapping - video projekcija prikaza granatiranja, požara i oštećenja,  čime će se podsjetiti na najteži napad na Dubrovnik tijekom Domovinskog rata na blagdan sv. Nikole 6. prosinca 1991. godine, kada je i ova barokna palača iz 17. stoljeća gotovo u potpunosti izgorjela i pretrpjela teška oštećenja (napomena: projekcija uključuje različite zvukove - granatiranja, sirene, vatra... koji mogu biti potresni).

Program obilježavanja Dana Dubrovačkih branitelja završit će koncertom Prljavog kazališta na Stradunu, s početkom u 20 sati.

lijevo
desno