Novi Vatrogasni dom na Osojniku

Svečano je 12. svibnja 2018. otvoren Vatrogasni dom na Osojniku izgrađen zahvaljujući donaciji velike prijateljice Dubrovnika, dobrotvorke gospođe Olge Stoss iz grada prijatelja Bad Homburga. Njezina udruga ''Kroatienhilfe'' pomogla je s iznosom od 1,75 milijuna kuna, Grad Dubrovnik sudjelovao je s oko 700 tisuća kuna, a gospođa Stoss osobno donirala je još i potreban namještaj i opremu.

 

Na svečanosti, uz brojne uzvanike, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zahvalio je gđi Stoss na ovoj i svakoj drugoj upućenoj pomoći tijekom prethodnih godina i uručio joj Zahvalnicu Grada Dubrovnika. Vrijednost ukupne investicije veća je od dva milijuna kuna, a 90 posto ove vrijednosti, kako je istaknuo gradonačelnik, osigurano je zahvaljujući gospođi Olgi Stoss.

''Ovaj dom jedno je od posljednjih mjesta koje je ostalo neobnovljeno nakon rata i danas se izdiglo kao Fenix iz pepela i izraslo u jednu izvrsnu zgradu koja ima funkciju zaštite i prevencije, ali i funkciju poticanja života i rada KUD-a i ostalih udruga koje ovdje djeluju. To je ponajprije ulaganje u mlade i vraćanje najbitnijem - svojim korijenima'', rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković.

Gospođa Olga Stoss nakon što je dugi niz godina pomagala u poslijeratnoj obnovi, ovu je donaciju namijenila vatrogastvu.
''Za mene su vatrogasci posebna sorta ljudi. Imaju najopasniji posao, a uvijek su tu. To me je potaklo da ovo na Osojniku zaživi, ovi ljudi su to zaslužili", rekla je gospođa Stoss, a Grad i DVD Osojnik svoju su joj zahvalnost izrazili i postavljanjem trajne ploče na pročelju zgrade.


Objekt se sastoji od prizemlja i kata. U prizemlju se nalazi garažni prostor za vatrogasna vozila, uredske i prateće prostorije poput garderobe, kupaonice i kuhinje. Na katu je smještena višenamjenska dvorana, uredski prostori, sanitarije i kuhinja. Rekonstruirana i nadograđena zgrada vatrogasnog doma osim za potrebe DVD-a Osojnik bit će od koristi KUD-u sv. Juraj Osojnik, ali i svim Sočanima i Salačkama za šire društvene potrebe.

lijevo
desno