Novi mamograf Općoj bolnici Dubrovnik

Zahvaljujući angažmanu Dubrovkinje, gospođe Ane Knego te donacijama gradske Javne ustanove Rezervat Lokrum u iznosu nešto većem od 1.362.000 kuna i Lige protiv raka Dubrovnik s nešto više od 370 tisuća kuna, u Opću bolnicu Dubrovnik stigao je moderni, digitalni mamograf.

 

Na konferenciji za novinare upriličenoj tim povodom ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić kazao je kako je riječ o najsuvremenijem mamografu koji je zamijenio analogni star 18 godina, a koji će omogućiti veći broj pretraga u kraćem vremenu.

Voditeljica Odjela radiologije OB Dubrovnik dr. Vilma Kosović istaknula je određene specifikacije uređaja, dodavši kako će sada dijagnostika biti puno preciznija, a zbog najnaprednijeg sistema bitno smanjena doza zračenja.

Prof. dr. Marko Margaritoni podsjetio je na to kako je karcinom dojke jedan od vodećih uzroka smrti kod žena, stoga je nabava ovakvog uređaja bila od iznimne važnosti. U dobi od 40. do 50. godine je to najčešći uzrok smrti kad je riječ o malignim bolestima, pa i kad je u pitanju uzrok smrti kod žena uopće.

Konferenciji za medije je prisustvovao i gradonačelnik Mato Franković koji je kazao kako će Grad i dalje pomagati OB Dubrovnik. Ovom je prilikom najavio kako će se dio sredstava za tu namjenu osigurati u Rebalansu Proračuna koji će uslijediti krajem listopada, a da se u Proračunu za narednu godinu za tu namjenu planira iznos od pet milijuna kuna.

''Našoj bolnici je potrebna pomoć. Pomoć bolnici je pomoć našim sugrađanima. Osnivač bolnice jest Županija, ali smo svjesni činjenice kako ona nema toliko sredstava, a Grad je u nešto boljoj poziciji. Ovo nije prvi put kako pomažemo, a tako ćemo i nastaviti'', kazao je gradonačelnik.

Rezervat Lokrum ostvaruje značajne viškove prihoda, rekao je ravnatelj Ivica Grilec, a ovo je bila prilika pokazati društvenu odgovornost i biti primjerom drugim društvima. Davor Miloglav, predsjednik Lige protiv raka Dubrovnik, koja je lani obilježila 50. godišnjicu od osnivanja, podsjetio je na podatak kako je ovo društvo u tom dugom razdoblju, dubrovačkoj bolnici proslijedilo preko tri milijuna američkih dolara u različitim oblicima pomoći.

lijevo
desno