Novi kolektivni ugovor dubrovačkim vatrogascima omogućuje veća prava

Na dnevnom redu 10. sjednice Gradskog vijeća zakazane za ponedjeljak, 9. travnja naći će se Prijedlog zaključka o prihvaćanju teksta Kolektivnog ugovora za zaposlene u Javnoj vatrogasnoj postrojbi „Dubrovački vatrogasci“, dobrovoljnim vatrogasnim društvima i Vatrogasnoj zajednici Grada Dubrovnika, a izvjestitelj u ovom predmetu bit će gradonačelnik Mato Franković.

Interes Grada Dubrovnika je dobro opremljena javna vatrogasna postrojba s adekvatno plaćenim zaposlenicima, a prihvaćanjem te sklapanjem novog kolektivnog ugovora primanja dubrovačkih vatrogasaca korespondirat će s primanjima njihovih kolega u Zagrebu, Rijeci ili Splitu, odnosno njihova prava izjednačit će se s pravima zaposlenih u upravnim tijelima Grada Dubrovnika.

Osnovica za izračun plaće, primjerice, povećana je i iznosi 6.000,00 kuna, a neke od novina koje donosi novi kolektivni ugovor jesu i plaćanje pripravnosti, prekovremenog rada i toplog obroka.

Sredstava za realizaciju prava reguliranih odredbama predloženog Kolektivnog ugovora osigurana su u Proračunu Grada Dubrovnika u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu.

Podsjetimo, pregovori su započeli dana 16. veljače 2018. godine, a završili su dana 16. ožujka 2018. godine. Pregovarački timovi održali su ukupno pet pregovaračkih sastanaka.