Nastupni posjet veleposlanika Republike Litve

 

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić primila je danas veleposlanika Republike Litve u Republici Hrvatskoj Eduardasa Borisovasa.

 

Veleposlanik Borisovas dužnost je preuzeo u listopadu prošle godine i u nastupnom je posjetu, a sastanku su još sudjelovali njegov zamjenik, opunomoćeni ministar Algis Dabkus te Petra Gjurašić, počasna konzulica Republike Litve u Hrvatskoj.

 

Zamjenica Tepšić izrazila je dobrodošlicu veleposlaniku i njegovim suradnicima. Predstavnike ove baltičke europske države upoznala s nadolazećom Festom sv. Vlaha, istaknuvši 15. godišnjicu od njenog uvrštenja u UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

 

Zbog toga, kao i zbog 45. obljetnice upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine te upisa arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na listu Sjećanje svijeta u studenome prošle godine, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika proglasilo je 2024. godinu „Godinom UNESCO-ove svjetske baštine“. Zamjenica je rekla kako ovi upisi Dubrovnik čine jednim od rijetkih gradova na svijetu čija su materijalna i nematerijalna kulturna dobra zaslužila status univerzalne baštinske vrijednosti.

 

Litvanski veleposlanik osvrnuo se na UNESCO-ove lokalitete u vlastitoj državi naglasivši važnost očuvanja baštine. Izrazio je želju razvijanja konkretnih projekata na polju kulturne suradnje između Litve i Hrvatske, odnosno Dubrovnika, a svoj posjet našem gradu iskoristio je i za obilazak dubrovačkih znamenitosti i ustanova u kulturi.

 

Diplomatski odnosi između dvije države uspostavljeni su 1992. godine. Prošle godine u Dubrovniku otvoren je Počasni konzulat Republike Litve, a u svečanom otvorenju sudjelovali su gradonačelnik Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić.

lijevo
desno