Nastavak suradnje Dubrovnika i Sorrenta: Stručnjaci održali radionice u Dubrovniku

U organizaciji Grada Dubrovnika, Konzulata Republike Italije u Dubrovniku i Sveučilišta u Dubrovniku, u razdoblju od 6. do 10. veljače su u Dubrovniku boravila dva stručnjaka iz Sorrenta: Biaggio Barile, stručnjak u izradi intarzija u drvu te Antonino Esposito, pizza majstor, voditelj TV emisija i međunarodnih tečajeva.

 

Biaggio Barile, ujedno pripadnik treće generacije obitelji Barile u čijem vlasništvu malo više od stoljeća djeluje umjetnički obrt koji se bavi izradom intarziranih ukrasnih i uporabnih predmeta, održao je radionicu intarziranja na sorentinski način gdje je studentima Odjela za umjetnost i restauraciju demonstrirao kako se izrađuje intarzija, od skice, odabira furnira, koloriranja, piljenja skoro filigranskih detalja, lijepljena na ravnim i konveksnim površinama, sjenčenja i vrstama završne obrade.

 

Antonino Esposito je u Studenskom domu održao pizza masterclass gdje je studentima podijelio svoje bogato znanje o povijesti, tradiciji i tehnici pripreme napuljske pizze.

 

Projekt je nastao kao plod prošlogodišnjeg posjeta delegacije Grada Dubrovnika  gradu prijatelju Sorrentu. Dubrovnik i Sorrento surađuju već dugi niz godina, a nakon službenog bratimljenja u veljači suradnja je intenzivirana, osobito na polju turizma i kulture te je istaknuta potreba dodatnih zajedničkih aktivnosti na polju turističkog obrazovanja mladih.

 

 

 

 

lijevo
desno