Na Daksi obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, zamjenica Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica položili su vijenac i zapalili svijeću kod spomen-obilježja na Daksi. Počast su odali i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, članovi obitelji stradalih i predstavnici povijesnih udruga.

 

Hodočašće se nastavlja komemoracijama uz Spomenik na Jakljanu i uz Spomen-obilježje na mjesnom groblju u Slanom te Misom zadušnicom u crkvi sv. Stjepana u Luci Šipanskoj.

 

Tradicionalno „Elafitsko hodočašće“ šestu godinu zaredom organizira udruga Hrvatski domobran Dubrovnik.

 

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

 

lijevo
desno