Mogućnost suradnje Dubrovačkih ljetnih igara i francuskog Centra za nacionalne spomenike

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski sastale su se drugog dana simpozija Budućnost ambijentalne izvedbe, 19. srpnja u Festivalskoj palači sa Simonom Pons-Rotbardtom, voditeljem programa francuskog Centra za nacionalne spomenike, i razgovarale o mogućnostima suradnje ovih institucija.

 

Zamjenica Tepšić je Pons-Rotbardta upoznala s bogatom ladanjskom spomeničkom baštinom Dubrovnika te brojnim ljetnikovcima na širem području grada i projektima njihove revitalizacije. Istaknuti su primjeri jedinog potpuno obnovljenog ljetnikovca Bunić-Kaboga na Batahovini, kojeg je Pons-Rotbardt i razgledao s neskrivenim oduševljenjem kako je sam spomenuo, zatim ljetnikovca Gučetić u Rijeci dubrovačkoj u kojem se otvara memorijalni centar Ruđera Boškovića i društveni centar, ali i ostalih koje tek čeka obnova i nova kulturna namjena.

 

Pons-Rotbardt predstavio je rad Centa za nacionalne spomenike, vladinog tijela pod francuskim Ministarstvom kulture, koje je zaduženo za konzervaciju, restauraciju i upravljanje povijesnim prostorima i građevinama koji su u vlasništvu francuske države. On je za Centar kreirao projekt „Spomenici u pokretu“ koji se bavi razvojem izvedbenih umjetnosti na mjestima baštine, a taj nacionalni program plesa i cirkusa ove godine slavi petu godinu koji poziva publiku da otkrije francuske povijesne dragulje kroz izvedbe perspektivnih i uvaženih umjetnika iz svijeta plesa i cirkusa.

 

Simon Pons-Rotbardt, koji se prije dolaska u Dubrovnik susreo u Zagrebu s predstavnicima Ministarstva kulture te Francuskog instituta u Hrvatskoj, istaknuo je kako je impresioniran Dubrovnikom, njegovom spomeničkom baštinom te festivalom o kojem je mnogo slušao i ranije u Francuskoj. Razgovaralo se o mogućnostima koprodukcija na području site-specific izvedbi te razmjeni umjetnika. - Pitanja aktivacije spomenika i pronalaska novih izvedbenih lokacija, zajedničke su nam teme - istaknuo je Pons-Rotbardt.

 

Nadalje, govorilo se o izazovima privlačenja publike, posebice novih publika te naročito turista. Dora Ruždjak Podolski istaknula je primjer lanjskog festivalskog programa „Inside-Out“, kao uspješnog programa intervencije u prostoru i site-specific izvedbe na koju su sjajno reagirali upravo turisti koji su se tamo našli.

lijevo
desno