Modernizacija sustava javne rasvjete grada Dubrovnika: Postupak javne nabave nije "srušen" i uredno se nastavlja

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je danas konferenciju za novinare na temu postupka javne nabave za projekt rekonstrukcije i modernizacije sustava javne rasvjete grada Dubrovnika, koji je u tijeku, a kao osvrt na neistinite i lažne tvrdnje koje su se pojavile u javnom prostoru nakon Rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). Konferenciji je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Matilda Krile Prkoča. 

 

Naime, u okviru navedenog postupka javne nabave Dubrovnika, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave dva je žalbena navoda od sedam istaknutih ocijenila kao osnovana, a Grad Dubrovnik upućen je na to da izmjeni dokumentaciju u navedenom segmentu, nakon čega se proces javne nabave može nastaviti, a sve sukladno članku 419. stavku 4. Zakona o javnoj nabavi.

 

Gradonačelnik Mato Franković je na konferenciji za novinare osporio dvije neistinite tvrdnje koje su se pojavile u određenim medijima. Prva od njih je tvrdnja da je postupak javne nabave „srušen“, što je neistina. Natječajni postupak je u tijeku. Naime, prema Zakonu o javnoj nabavi propisano je da je u slučaju usvajanja žalbi na dokumentaciju od strane Državne komisije, naručitelj dužan izmijeniti dokumentaciju o nabavi u stavkama navedenim u Rješenju i nastaviti postupak.

 

Druga neistinita tvrdnja koja se pojavila u javnom prostoru donosi insinuacije o pogodovanju određenoj tvrtki, a na što se u Rješenju jasno osvrnula i Državna komisija navodeći da se „ne može prihvatiti prigovor žalitelja da ponuditelji neće biti u mogućnosti podnijeti usporedive ponude, odnosno da se pogoduje nekom neodređenom proizvođaču opreme, jer žalitelj u tom smislu ne dostavlja nikakve dokaze sukladno članku 403. ZJN 2016, a iz dokumentacije o nabavi s druge strane proizlazi da su sastavni dijelovi dokumentacije (troškovnik, glavni projekt) u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske“.

 

Vezano uz dva žalbena navoda koja Državna komisija ističe u svom Rješenju prvi je onaj u kojem tvrtka Lipapromet d.o.o. smatra da naručitelj propisivanjem promjera svjetiljki pogoduje proizvođaču Phillips. Grad Dubrovnik je u svom odgovoru na žalbu naveo da je postavljanjem tehničkih uvjeta s dozvoljenim odstupanjem od 20%, omogućena izrazito efikasna tržišna utakmica. –„Uobičajena su odstupanja do 5 do 10 posto, no ovlašteni inženjer koji je izradio projekt dozvolio je odstupanje od 20 posto kako bi što više otvorili tržište te omogućili natjecanje što većem krugu potencijalnih ponuditelja“, rekao je gradonačelnik. Drugi je žalbeni nalog tvrtke Hrvatski Telekom d.d. u kojem traže da se u postupak uključi i napredni sustav upravljanja javnom rasvjetom, što je bilo istaknuo i u prethodnom savjetovanju, ali odbijeno od stane Grada jer bi nepotrebno dodatno povećalo trošak ukupne investicije.

 

Gradonačelnik je novinarima je prezentirano i očitovanje projektanta, tvrtke Magister d.o.o., u kojem se nedvojbeno tvrdi da su projektom zadovoljeni svi uvjeti prema Zakonu o javnoj nabavi, kao i ocjenu Hrvatske banke za obnovu i razvoj čije su stručne službe pregledale dokumentaciju i također dale pozitivnu ocjenu. Prezentirani su i navodi zainteresiranih tvrtki da se mogu natjecati sukladno propozicijama natječaja. Dokumentacija je također prošla i kroz javno savjetovanje prije samog raspisivanja javne nabave.

 

Nastavno na sve navedeno, Grad Dubrovnik će postupiti sukladno Rješenju DKOM-a, izmijeniti dokumentaciju u traženom dijelu i nastaviti postupak.

 

-„Grad Dubrovnik predmetni postupak javne nabave, kao uostalom i sve druge, provodi zakonito i u skladu sa svim uzusima prema kojima provodi javna nabava u Republici Hrvatskoj“, rekao je zaključno gradonačelnik Mato Franković ocijenivši da se iza lažnih tvrdnji puštenih u javni medijski prostor kriju drugi motivi. –„Neistinama o pogodovanju pokušava se meni osobno narušiti ugled“, rekao je istaknuvši da su sva rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne javna i lako provjerljiva te da mediji imaju pravo pisati, ali ne i namjerno plasirati laži.

 

Iznesen je i podatak da je u posljednjih pet godina, od formiranja Odsjeka za provođenje postupaka javne nabave, Grad Dubrovnik proveo 145 postupaka javne nabave ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna. U cijelom tom razdoblju izjavljeno je tek 18 žalbi u 9 postupaka, dok je od nadležnog tijela prihvaćeno šest žalbi u četiri postupka, a od toga su se samo dvije odnosile na dokumentaciju koju je u okviru postupka objavio Grad kao naručitelj. 

 

O PROJEKTU: 

Projekt cjelovite rekonstrukcije i modernizacije sustava javne rasvjete, podsjetimo, obuhvaća 3739 zastarjelih rasvjetnih tijela na širem gradskom području. Novčana ušteda na troškovima električne energije koja će se postići ovom rekonstrukcijom, u odnosu na zatečeno stanje, veća je od dva milijuna kuna na godišnjoj razini, a dodatno će se značajno smanjiti i troškovi održavanja sustava. Grad Dubrovnik predmetnu investiciju financira kreditom HBOR-a s rokom otplate od sedam godina te fiksnom kamatnom stopom od 0,5 posto.

lijevo
desno