Ministar Lovro Kuščević kod Gradonačelnika

Ministar uprave Republike Hrvatske Lovro Kuščević na današnjem je sastanku obavijestio dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića o procesima decentralizacije koju provodi Vlada RH, a po pitanu prenošenja ovlasti s Ureda državne uprave na Dubrovačko-neretvansku županiju.

 

Prema prijedlogu Zakona o sustavu državne uprave, usvojenom na 149. sjednici Vlade, predviđeno je povjeravanje poslova državne uprave županijama kao prvostupanjskim tijelima državne uprave u jedinicama područne (regionalne) samouprave. Radi se o preko 200 poslova, kao što su kategorizacija apartmana, otvaranje obrta, izvlaštenja i slično.

 

Prema riječima ministra Kuščevića ovaj Zakon trebao bi biti usvojen u lipnju i stupiti na snagu s prvim danom iduće godine.

 

''Ova izmjena je vrlo bitna s obzirom da će Dubrovačko-neretvanska županija dobiti brojne ovlasti te će, siguran sam, ta decentralizacija u mnogome pomoći u bržem rješavanju postupaka i procedura. Županija na ovaj način dobiva značajnu administrativnu funkciju'', rekao je gradonačelnik Franković u ovoj prigodi.