Održan Mimohod sjećanja za žrtve Srebrenice

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin sudjelovali su danas u Mimohodu sjećanja povodom 27. godišnjice srebreničkog genocida koji se smatra najtežim ratnim zločinom počinjenim na europskome tlu nakon Drugog svjetskog rata. Mimohod tradicionalno organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika.

 

Sudionici su se okupili su kod velike Onofrijeve fontane, a kao simboličan čin sjećanja na žrtve nakon mimohoda Stradunom, u more su u dubrovačkom portu bačeni ljiljani.

 

-„Pamćenje je alat, a mržnja golem teret“ riječi su dubrovačkog generala Nojka Marinovića koje je važno istaknuti u ovoj prilici, kada se okupljamo kako bi se prisjetili velikog zločina u Bosni i Hercegovini. Korak za mir i budućnost teško je napraviti kada agresor negira zlodjelo. Preko 8000 izgubljenih života, izgubljenih mladosti, dijeljenja radosnih trenutaka. Ja vjerujem da će ubrzo doći do toga da se agresor ispriča i zatraži oprost. Ovdje iz Dubrovnika šaljem poruku srpskom vodstvu da shvate i prihvate da je istina jedini put i početak pomirbe koji vodi u bolju budućnost i istinske prijateljske odnose - istaknuo je gradonačelnik Franković.

 

Podsjetimo, na području Srebrenice i Žepe u ljeto 1995. srpske snage su pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića u samo nekoliko dana ubile bošnjačke mladiće i muškarce. Prijavljen je nestanak 8.372 osobe i ta brojka stoji uklesana na mramornu ploču postavljenu u krugu memorijalnog kompleksa u Potočarima kao trajni podsjetnik.

lijevo
desno