Mimohod sjećanja – Dubrovnik za žrtve Srebrenice

Danas se obilježava 24. obljetnica genocida koji su nad Bošnjacima u srpnju 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba u Srebrenici. Vijeće bošnjačke nacionalne manjine dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika tradicionalno su u 12 sati organizirali Mimohod sjećanja na Stradunu kojem su se pridružili i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić. Molitvom za nevine žrtve srebreničkog masakra i bacanjem cvijeća u more, prisjetili su se nevinih žrtava Srebrenice.

 

Srebrenica je imala 36 tisuća stanovnika, od kojih su 27 tisuća bili tadašnji Muslimani. Nakon pada zaštićene zone Srebrenice 1995. prijavljen je nestanak 8.372 osobe i ta brojka stoji uklesana na mramornu ploču postavljenu u krugu memorijalnog kompleksa u Potočarima kao trajni podsjetnik na razmjere počinjenih zločina.

 

I danas se pronalaze ostatci žrtava masakra koji se dogodio, pa će danas biti pokopane 33 novoidentificirane žrtve. Najstarija žrtva koja će biti pokopana na 24. obljetnicu genocida je Šaha Cvrk, koja je u vrijeme kada je ubijena imala 82 godine, dok je najmlađa žrtva Osman Cvrk koji je 1995. godine imao tek 16 godina.

 

lijevo
desno