Marš mira za žrtve Srebrenice krenuo iz Dubrovnika

Iz Dubrovnika je danas krenuo Marš mira prema Srebrenici kako bi se odala počast svim nedužnim žrtvama genocida. Organiziran je pod pokroviteljstvom Islamske zajednice Dubrovnik, a na ideju o maršu došli su članovi Društva prijateljstva "Koraci mira" iz Odžaka. Prije početka marša, sudionici su položili cvijeće na spomen poginulima u Domovinskom ratu, čemu je prisustvovao i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

 

- Zahvaljujem organizatorima Marša mira što su ove godine odabrali Dubrovnik za početak marša koji treba poslati dvije jasne poruke. Prva je da se nikad ne zaboravi Srebrenica i sva zlodjela koja su se dogodila kako se to nikad ne bi ponovilo, a druga je da jednog dana agresor prihvati da je počinio zlodjela i da se pokaje. Teško ćemo to doživjeti u skoro vrijeme, ali možda u budućnosti. Zato je potrebno upravo ovim Maršem mira širiti toleranciju, mir, zajedništvo te upozoravati na sve ono što se dogodilo u prošlosti, s ciljem da ovaj mir koji danas imamo ostane trajni mir u budućnosti. Mi svi jako dobro znamo kako izgleda rat i ne želimo da to više itko spozna na način kako smo to većina nas ovdje spoznali. Ono što imamo danas je mir, blagostanje, tolerancija i dobar suživot. Dubrovnik je najbolji primjer ne samo u Hrvatskoj već na svjetskoj razini kako i na koji način se može surađivati i raditi. Želim vam uspješan Marš mira i nadam se da Dubrovnik neće posljednji put biti vaša prva stanica. Vi ste u našem gradu uvijek dobrodošli i hvala vam na onome što radite kako bi podsjećali trajno na žrtvu Srebrenice – rekao je gradonačelnik Franković.

 

Povod odluci da marš krene iz Dubrovnika je Mimohod sjećanja kojeg već tradicionalno 11. srpnja organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika.

 

lijevo
desno