Mala Onofrijeva fontana osvjetljena u narančasto povodom Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti

Grad Dubrovnik se ove godine priključio obilježavanju Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) koji se već 20 godina obilježava svake treće srijede u studenome. Tako je danas u večernjim satima, Mala Onofrijeva fontana osvijetljena narančastim svjetlima.

 

KOPB je upalna bolest trajnog suženja dišnih puteva, čiji se simptomi, od kojih su najčešći kašalj, otežano disanje i iskašljavanje, često zanemaruju i rijetko prijavljuju. Mnoge osobe, smatrajući kako od KOPB-a mogu oboljeti samo pušači i stariji, ignoriraju simptome zamora i kašalj, te odgađaju odlazak liječniku. Stručnjaci ističu kako su rana dijagnoza i terapijska intervencija ključne za pozitivan ishod bolesti koja je neizlječiva, ali ju je moguće držati pod kontrolom.

 

Ove se godine Svjetski dan KOPB-a obilježava pod sloganom „Jedna pluća za cijeli život“, povodom čega su vodeći domaći stručnjaci za respiratorne bolesti na panel raspravi istaknuli važnost cjeloživotnog zdravlja pluća i također najavili aplikaciju Green Lung za oboljele od KOPB-a te vodič za oboljele od plućne hipertenzije. Aplikacija će biti dostupna u prvoj polovici 2023., a sadržavati će brojne savjete o važnosti prehrane, fizičke aktivnosti te liječenju KOPB-a.

 

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, četiri osobe u Hrvatskoj svakoga dana preminu od ove teške, kronične bolesti, trećeg vodećeg uzroka smrti u svijetu, a svaka deseta osoba starija od 40 godina boluje ili će oboljeti od KOPB-a. Globalno se predviđa da će se broj umrlih gotovo udvostručiti u nadolazećim desetljećima. Razlozi tome su rapidno starenje stanovništva i svakodnevna izloženost čimbenicima rizika, kao što su pasivno pušenje, onečišćeni zrak, prašina, dim i kemikalije.

 

 

lijevo
desno