Konferencija u povodu UNESCO-vih obljetnica

Ovaj petak, 1. veljače, na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku održat će se konferencija povodom dvije za Dubrovnik važne UNESCO-ove obljetnice - 40 godina od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na Popis svjetske baštine i 10 godina od upisa Feste svetoga Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Konferencija, u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske  i Grada Dubrovnika te suorganizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Sveučilišta u Dubrovniku počinje u 9 sati, uz slobodan ulaz za sve zainteresirane.

 

U prvom dijelu prisutnima će se obratiti predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, direktor za kulturu i urgentna stanja UNESCO-a Lazare Eloundou, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

 

Konferencija će ugostiti brojne UNESCO-ove strane i domaće stručnjake koji će govoriti o temama: „Kulturna baština u opasnosti i poslijeratna obnova“, „Održivo upravljanje i povijesna jezgra Dubrovnika - 40 godina poslije“ te „Festa svetoga Vlaha i provedba Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine“. Sudjelovat će govornici iz sjedišta UNESCO-a u Parizu, iz Poljske, Kolumbije, Jamajke i Hrvatske.

 

Gosti iz UNESCO-ove središnjice i povjerenstava iz više zemalja sudjelovat će i na Festi svetog Vlaha u Gradu te obići stonske zidine i Konavle.

 

U povodu obilježavanja UNESCO-ovih obljetnica, navečer 1. veljače Grad Dubrovnik, Dubrovačke ljetne igre i Dubrovački simfonijski orkestar te Hotel Rixos Libertas organiziraju Operu Galu, svečani koncert u Kongresnoj dvorani Hotela Rixos Libertas. Uz Dubrovački simfonijski orkestar i dirigenta Ivana Josipa Skendera, nastupit će Marija Kuhar Šoša – sopran, Dubravka Šeparović Mušović – mezzosopran, Domagoj Dorotić – tenor i Ljubomir Puškarić – bariton.

 

Cjeloviti program konferencije možete vidjeti u nastavku.