Komemoracija za poginule hrvatske branitelje iz Imotskog

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica zapalili su svijeću i položili vijenac u Trstenom kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima iz Imotskog stradalim na dubrovačkom području.

 

Na tradicionalnoj komemoraciji, okupljenim hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih branitelja obratio se gradonačelnik Mato Franković, koji je kazao kako je '’36 imotskih sokolova dalo živote za obranu krajnjeg juga Hrvatske'' te zahvalio njihovim majkama, suprugama, djeci na žrtvi koju su prinijeli u procesu stvaranja današnje Hrvatske. A najveći izazov našeg vremena, istaknuo je, jest pronaći zajednički način kako naše mlade vratiti u Domovinu.

''Zbog toga se moramo izdići iznad svih podjela u hrvatskom društvu jer pitanje demografske obnove je izazov oko kojeg nam je potrebno nacionalno jedinstvo. Moramo krenuti naprijed kako bi svatko od nas mogao pogledati majci poginulog hrvatskog branitelja u oči i reći – majko vrijedilo je'', kazao je također dubrovački gradonačelnik.

U obrani Hrvatske na Južnom bojištu sudjelovalo je preko 5000 Imoćana. Poginulo je njih 36, a stotinjak je ranjeno. Riječ je mahom o pripadnicima 115. Imotske brigade Hrvatske vojske i 3. Imotske bojne 4. brigade. Njihova imena uklesana su na spomeniku u Trstenom.

Komemoraciju je organizirao Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku uz suorganizaciju Grada Dubrovnika, Župnog ureda Trsteno i Udruge poginulih hrvatskih branitelja, Podružnica Dubrovnik.
Vijence su položili i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Imotskog i susjednih mu općina te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Sveta misa zadušnica služena je u mjesnoj crkvi Sv. Vida.

lijevo
desno