Komemoracija za Antuna Maslu (1956-2022)

Komemoracija za hrvatskog medijskog djelatnika, novinara, urednika, ratnog izvjestitelja i političkog komentatora Antuna Maslu, održana je danas u Lazaretima. 

 

Obitelj, prijatelji i kolege oprostili se se od legendarnog ratnog reportera i novinara s dugogodišnjim iskustvom u tiskanim i elektroničkim medijima koji je preminuo u nedjelju nakon teške bolesti u 66. godini.

 

Emotivne govore održali su Jadran Kapor, nekadašnji urednik Dubrovačkog vjesnika te dugogodišnji prijatelj i suradnik Antuna Masle, vlasnica Hanza medije Ana Hanžeković Krznarić i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

 

-„Kad sam se prvi put susreo s njim imao sam ogromno strahopoštovanje jer je to bio čovjek koji je u novinarstvu postigao sve. Bio je svjetski prvak u novinarstvu, to treba jasno reći, a bio je tako jednostavan, tako skroman, tako normalan. Nije skupljao 'lajkove', bio je čovjek koji je stajao iza svojih riječi, nije bio pomodar, bio je klasičar koji je promatrao svijet drukčijim očima, često vidjevši ono što mi ne vidimo, odnosno, ono što ćemo možda vidjeti kroz nekoliko godina“, rekao je između ostalog gradonačelnik Franković.

 

Antun Masle rođen je 24. studenoga 1956. u Baru. Prve novinarske korake napravio je u omladinskom tisku, da bi se zatim kao sportski novinar zaposlio u Dubrovačkom vjesniku. Godine 1988. prelazi u Slobodnu Dalmaciju, najprije kao sportski novinar, a onda i kao izvanredan ratni reporter s dubrovačkog ratišta. Napravio je niz visokovrijednih reportaža o stanju na jugu Hrvatske u najkritičnijem ratnom razdoblju, od 1991. do 1992. godine. U nastavku karijere prešao je u zagrebački politički tjednik Globus, u kojem se od 1994. bavi reportažama sa svih velikih kriznih žarišta u regiji i svijetu. U drugoj polovini devedesetih godina izvještava o događajima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, piše reportaže o ruskim vojnicima zarobljenima u Čečeniji, izvještava o sukobima u Albaniji. Nakon terorističkog napada na New York 9. rujna 2001. godine izvještava s Ground Zero kao prvi hrvatski novinar, a zatim odlazi u Afganistan, gdje prati američku intervenciju kao posljedicu tih događanja. Početkom koalicijske intervencije na Irak 2003. godine, u toj zemlji provodi dulje vrijeme kao ratni izvjestitelj te šalje reportaže za Globus, Jutarnji i izdanja EPH. Više puta izvještavao je iz Izraela i Palestine u kriznim situacijama. Razdoblje od 2006. do 2011. proveo je na mjestu urednika informativnog programa Nove TV. Od 2012. ponovno je u Dubrovačkom vjesniku, gdje je od 2017. godine preuzeo dužnost glavnog urednika. Iste godine prima godišnju nagradu u novinarstvu nazvanu po Miljenku Smoji. (Biografski podaci preuzeti s www.hnd.hr)

 

 

 

 

 

lijevo
desno