Komemoracija povodom smrti Dubravka Čikora

Obitelj, prijatelji, kolege i suborci oprostili su se u četvrtak u kazalištu Marina Držića od velikana hrvatskog i dubrovačkog automobilizma i hrvatskog branitelja Dubravka Čikora. 

 

Prigodnim riječima obratili su se predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i župan Nikola Dobroslavić, dok se u ime obitelji, njegovog kluba Dubrovnik Racing i prijatelja od Dubravka Čikora oprostio novinar i urednik Andrija Jarak. 

 

-Praznina koja se nakon nekih rastanaka stvara posebno je prodorna i duboka, jer se uz obitelj i najbliže prelijeva i na cijelu zajednicu, a vaš gubitak i tugu danas dijele i mnogi naši sugrađani, osjeća je i Grad. Istinska legenda hrvatskog automobilizma, Dubravko Čikor je cijeli život proveo čvrsto vezan uz ovaj sport koji je pomogao stvarati. Za preko 40 godina duge aktivne karijere bio je  jedan od najuspješnijih hrvatskih vozača.  Strastven vozač i natjecatelj, osvajač niza trofeja, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, ime Dubravka Čikora uvijek se izgovaralo s ponosom i divljenjem - rekao je, između ostalog, gradonačelnik Franković. 

 

Dubravko Čikor niz je godina bio članom Odbora za autosportove HAKS-a i sportski direktor za kružne utrke, sportašom Grada Dubrovnika proglašen je 1995. godine, godinu kasnije Redom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara za zasluge u sportu. Nagradu za životno djelo Hrvatskog auto i karting saveza primio je 2017. godine, a samo mjesec dana uoči smrti dodijeljena mu je Nagrada za životno djelo Dubrovačkog saveza sportova. 

 

Deset puta osvojio je naslov državnog prvaka Hrvatske, po pet na brdu (1993., 1994., 1995., 1996. i 1998. godine), te pet na kružnim stazama. Titulu nacionalnog prvaka osvojio je 1993., 1994., 1996, 1998., te zaključno 2008. godine. Bio je predsjednik najtrofejnijeg hrvatskog sportskog autokluba – „Dubrovnik Racing“, a tu funkciju obavljao je sve do prerane smrti. U tom periodu klub je u svoju povijest  upisao 11 naslova ekipnih prvaka na brdskim stazama i tri Zlatne plakete, te 12 naslova najbolje ekipe prvenstva Hrvatske na kružnim stazama uz dvije Zlatne plakete kao najviše priznanje nacionalnog sportskog automobilističkog saveza.

 

Kao dragovoljac Domovinskog rata sudjelovao je u obrani Dubrovnika i Hrvatske. Za njegove zasluge u Domovinskom ratu hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman 1997. godine odlikovao ga je Spomenicom domovinske zahvalnosti, 

 

Dubravko Čikor preminuo je 22. ožujka u 67. godini života.