Kako revitalizirati ljetnikovac Gučetić u Rijeci dubrovačkoj?

Predstavljanje Prijedloga plana revitalizacije ljetnikovca Gučetić kao društveno - kulturnog centra i Memorijalnog centra Ruđer Bošković, održano je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, u organizaciji Grada Dubrovnika i Razvojne agencije Grada DURA-e.

 

Prijedlog plana realiziran je u sklopu mreže 2nd Chance – Waking up the "sleeping giants", financirane iz URBACTII programa, koja se bavi se rehabilitacijom nedovoljno iskorištenih zgrada i znamenitosti u gradovima, s ciljem osiguravanje prostora za zajedničko dobro. Cilj projekta bio je razviti akcijski plan revitalizacije ljetnikovca Gučetić koristeći i propitujući participativne modele programiranja i upravljanja društveno kulturnim centrom.

Kako je navedeno u prijedlogu plana, u vrtu ljetnikovca Gučetić bi trebao biti prostor za ljetno kino i binu, dok bi se na području koje pripada Gradu, a nalazi se izvan vrta, otvorio vanjski prostor ugostiteljskog objekta i dječje igralište. Osiguralo bi se i desetak parkirnih mjesta, a zadržala bi se većina zelenih površina.

U ljetnikovcu bi dio prostora bio posvećen Ruđeru Boškoviću. Postavili bi se eksponati, a posjetitelji bi mogli slušati sadržaj vezan uz opće informacije o Boškoviću putem audio prikaza. Ujedno je predložen  i kompjutorski prikaz eksponata, putem video, audio i tekstualnog sadržaja.

U izradi Prijedloga akcijskog plana sudjelovali su predstavnici lokalne akcijske grupe: Grad Dubrovnik - UO za kulturu i baštinu, UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, UO za gospodarenje gradskom imovinom, UO za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo; Sportska udruga Komolac, udruga Art radionica Lazareti, Dubrovačke knjižnice – podružnica u Novoj Mokošici, Kulturno-umjetničko društvo Sv. Juraj Osojnik, udruga Placa - kolektiv za istraživanje o prostoru; OŠ Mokošica, udruga Eko centar Zeleno Sunce i dječji vrtić Pčelica.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili Ana Marija Pilato, direktorica DURA-e i Marko Ercegović, predstavnik nacionalne URBACT točke za Hrvatsku. Prijedlog plana predstavili su učenici Gimnazije Dubrovnik, Antonio Mustahinić, Karlo Krilanović i Romana Dominković, dramskom igrom naziva Ljetnikovac Gučetić, koju su s njima pripremile nastavnice Matilda Perković i Lucijana Pendo.