Izložbom „Zoran Filipović 1991.“ i koncertom DSO-a i Klape Subrenum obilježen Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Izložbom „Zoran Filipović 1991.“, autora Zorana Filipovića, istaknutog hrvatskog fotografa, pisca i dizajnera u tvrđavi Imperijal na Srđu te koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem maestra Đela Jusića i Klape Subrenum obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
 

Izložba „Zoran Filipović 1991.“ realizirana je kao četvrta tematska izložba u sklopu muzejskog projekta "Hrvatska ratna fotografija", koji je Muzej Domovinskog rata pokrenuo 2013. godine.

Prilikom otvaranja izložbe zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić kazala je kako su fotografije  Zorana Filipovića, ali i drugih autora ratnih fotografija iz Domovinskog rata, dokument vremena, ali i svjedoci strahota i patnji kroz koje je prolazio hrvatski narod u svojoj borbi za slobodu.

Sadržaj ove izložbe čine od autora odabrane fotografije koje su nastale tijekom 1991. godine, kada neumorno obilazi sve najteže hrvatske bojišnice. Zahvaljujući iskazanom fotografskom umijeću, hrabrosti i etičnosti ubrzo je stekao povjerenje najšire svjetske javnosti, kao vjerodostojan svjedok istine o prljavom osvajačkom ratu koji se vodio protiv hrvatskog naroda. Izložba će biti otvorena do 15. rujna 2017. godine.

Svečani koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem maestra Đela Jusića i Klape Subrenum obilježio je završetak obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica uputio je čestitku svim Dubrovkinjama, Dubrovčanima i hrvatskim braniteljima ističući kako je privilegija sa Straduna čestitati Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

"Narod koji nema zahvalnosti nema ni budućnosti. Danas je dan kada trebamo reći jedno veliko hvala svim hrvatskim braniteljima. Sjetit se svih naših poginulih branitelja i posebno se zahvaliti obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Danas je dan pobjede. Danas je dan slavlja. Stvorena je Hrvatska država na krilima hrvatskih branitelja i pod vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franja Tuđmana", kazao je Potrebica.

Podsjetimo, program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja organizirao je Grad Dubrovnik kao poklon svojim sugrađanima, a u suradnji s ustanovama u kulturi i Muzejom Domovinskog rata Dubrovnik.

lijevo
desno