Izložbom "Hrvatski odjek mađarske revolucije 1956. godine" otvoreni Dani Mađarske kulture

Počasni Konzulat Mađarske u Dubrovniku i Mađarski institut u Zagrebu uz potporu  Sveučilišta u Dubrovniku i Dubrovačkih knjižnica po drugi put organiziraju Dane mađarske kulture u Dubrovniku, a čiji je cilj, prema riječima počasne konzulice Mađarske u Dubrovniku Katije Bakije, pronositi i promicati Mađarsku kulturu.

 

Cjelokupni program započeo je svečanim otvaranjem izložbe "Hrvatski odjek mađarske revolucije 1956. godine" u amfiteatru  Sveučilišnog Kampusa.

Prilikom otvaranja izložbe zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić kazala je kako Grad Dubrovnik rado podržava, ali i potiče ovakve projekte i manifestacije koje ukazuju na potrebu povezivanja naroda, kultura i jezika.

"Dubrovnik i Hrvatska dijele dio svoje prošlosti s Mađarskom, ali ono što smatram izrazito važnim u današnje vrijeme je upravo ukazivati na dobrobit povezivanja naroda unutar Europske unije. Vrijedno je što je upravo Sveučilište domaćin ovog skupa jer se ovako mladi naraštaji mogu upoznati sa svim povijesnim vezama Mađarske s Hrvatskom i Dubrovnikom te se tako osvijestiti koliko je bitno da su narodi u današnjoj Europi međusobno povezani", kazala je zamjenica Tepšić.

"Ove Dane Mađarske kulture organiziramo u nastojanju da u ovom vremenu sve većih nerazumijevanja i sve snažnijih neprijateljstava ovakvim programima barem malo pripomognemo u gradnji mostova između naroda i zemalja te jezika i kultura", istaknula je počasna konzulica Mađarske u Dubrovniku Katija Bakija uputivši i poziv svim sugrađanima da se pridruže manifestaciji.

U sklopu Dana Mađarske kulture u četvrtak, 12. listopada, u Saloči od zrcala održat će se koncert mađarskog glazbenog sastava PásztorHóra nakon čega će uslijediti otvaranje fotografske izložbe ‘Tokaj – dio UNESCO-ve Svjetske baštine i degustacija tokajskog vina.

lijevo
desno