Izabrani dobitnici javnih priznanja uz Festu sv. Vlaha i Dan Grada

Na temelju prijedloga Odbora za javna priznanja, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, na svojoj 18. sjednici, odlučilo je o dodjeli javnih priznanja, koja se kao izraz javne pohvale dodjeljuju onima koji su svojim djelovanjem pridonijeli promicanju i ugledu Grada Dubrovnika.

 

Laureate su, nakon glasovanja vijećnica i vijećnika na zatvorenom dijelu sjednice, objavili predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, ujedno i potpredsjednik Odbora za javna priznanja te predsjednica tog odbora Olga Muratti.

 

Javna priznanja Grada Dubrovnika dodjeljuju se prigodom blagdana Svetoga Vlaha, ujedno Dana Grada Dubrovnika.

 

Javna priznanja „Nagrada Dubrovnika“ za 2022. godinu dodjeljuju se:

• Lady Jadranki Beresford-Peirse, za iznimna postignuća u obnovi, zaštiti i promociji dubrovačke i hrvatske kulturne baštine;

• Paulu Daviesu, za iznimni doprinos u promicanju povijesne istine o Domovinskom ratu;

• Anti Deliji, za izniman doprinos sportu grada Dubrovnika;

• Fredu i Phyllis Meurer, za dugogodišnji predani humanitarni rad, prijateljstvo i promociju Dubrovnika;

 Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, za izniman doprinos u razvoju turističkog obrazovanja u Dubrovniku. 

 

Nagrada Dubrovnika za životno djelo dodjeljuje se Josipu Pinu Trostmannu za iznimna umjetnička postignuća i dugogodišnji pedagoški rad.

 

Ove godine dodjeljuje se i javno priznanje „Počasni građanin Grada Dubrovnika“. Počasnim građaninom Grada Dubrovnika posmrtno se proglašava Francesco Cossiga za iznimne zasluge i značajne humanitarne aktivnosti za vrijeme Domovinskog rata. Franceco Cossiga bio je talijanski pravnik, pedagog i političar. U vrijeme početka Domovinskog rata bio je predsjednik Republike Italije (mandat mu je istekao u travnju 1992.).