GRADONAČELNIK MATO FRANKOVIĆ: Uvedimo COVID testove u zračne luke

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je prijedlog nadležnim ministarstvima da se u hrvatskim zračnim lukama omogući testiranje na COVID po uzoru na druge turističke zemlje koje se na taj način pripremaju za novu turističku sezonu.

 

Takve testove (Lapm test, PCR test i brzi antigenski test) uveli su, primjerice, Engleska, Italija, Španjolska i u ovom trenutku gotovo sve europske zračne luke idu u tom smjeru. Protokol je takav da putnik kada leti prema Hrvatskoj napravi COVID test u zračnoj luci iz koje leti te Republika Hrvatska priznaje navedeni test. Isto tako kada se taj putnik vraća nazad  napravi COVID test u našoj zračnoj luci i zemlja u koju se vraća priznaje rezultate tog testa te putnik nema potrebe za zadržavanjem u karanteni.

 

''Na ovaj bi način omogućili normalan boravak svih gostiju na području Republike Hrvatske, a ujedno ne bi opterećivali zdravstveni sustav RH testiranjem na tisuće turista u zdravstvenim ustanovama već bi isto bilo povjereno zračnim lukama, koje bi se morale opremiti odgovarajućom opremom i zaposliti stručno osoblje'', naveo je gradonačelnik Franković u prijedlogu u kojem je također istaknuo i poseban položaj Dubrovnika gdje je dolazak gostiju u najvećoj mjeri vezan upravo za avio promet.

 

O navedenom prijedlogu dubrovački gradonačelnik izvijestio je i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića tijekom njegovog nedavnog boravka u Dubrovniku.