Gradonačelnik Franković pozvao turističke vodiče na suradnju u projektu Poštujmo Grad

Poštujmo grad

Grad Dubrovnik nastavlja razvijati i implementirati strateški projekt Poštujmo Grad, kako bi kroz upravljanje destinacijom prevenirao negativne učinke prekomjernog turizma. S tim ciljem, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković na suradnju je pozvao i turističke vodiče, obrativši se Društvu turističkih vodiča Dubrovnik i Cehu turističkih vodiča.

 

U svom dopisu svim vodičima zahvaljuje na suradnji i razumijevanju tijekom provedbe projekta te ističe kako gradska uprava od ljeta 2017. do danas poduzima različite mjere i aktivnosti s ciljem uvođenja reda, rasterećenja prometa i smanjenja gužvi.

 

- Licencirani vodiči za zaštićenu cjelinu Grada Dubrovnika svojim znanjem i iskustvom te neposrednim kontaktom s posjetiteljima mogu značajno doprinijeti percepciji našeg Grada i života u njemu - navodi gradonačelnik Franković u dopisu, pozivajući ovim putem sve vodiče da upoznaju svoje grupe s projektom Poštujmo Grad i pozovu ih na poštivanje istaknutih pravila i lokalnog stanovništva.

 

Posebno se osvrnuo na zadržavanje na ulazima u staru gradsku jezgru i kretanje grupa Stradunom, jer se radi o najopterećenijim dijelovima na kojima se brzo stvori gužva. Bolja propusnost prolaza i kretanja kroz Grad osigurat će turistima kvalitetniji doživljaj, navodi gradonačelnik. Na mostovima Pile i Ploče zaustavljanje grupa nije dozvoljeno, kao i u Širokoj ulici, preporuča se što manje zaustavljati se na Stradunu, a posebno je važno obratiti pozornost i na ulice pješačke koridore. Sve preporuke prethodno su usklađene s vodstvom Društva turističkih vodiča i Ceha turističkih vodiča.

 

- Vi, naše vodičke i vodiči najbolje poznajete ovaj Grad i svaki njegov kantun. Svaku vrlinu i prednost, manu i potrebu. Imate veliku ulogu u stvaranja reda, kao i u doživljaju po kojem će turisti upamtiti naš Grad i vjerujemo da ćete nam pomoći u kreiranju promjena i ostvarenju zacrtanih ciljeva. – zaključio je gradonačelnik Franković.

 

Za 2021. godinu najavljena je izmjena koja će se odnositi na sve vodiče, uvođenje pravila obveznog korištenja slušalica za sve grupe iznad 15 osoba i potpuna zabrana korištenja mikrofona s razglasom.

lijevo
desno