Gradonačelniku Frankoviću podrška jednog od najistaknutijih svjetskih aktivista za zaštitu prava životinja

Osnivač međunarodne humanitarne udruge Network For Animals sa sjedištem u Londonu Brian Davies iskazao je podršku gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću zbog napora u rješavanju pitanja sustavnog i kvalitetnog zbrinjavanja napuštenih životinja na području Dubrovnika. Priopćenje udruge Network For Animals naslova „Pse lutalice iz Dubrovnika očekuje još jedna oštra zima, ali gradonačelnik se bori za njih“ donosimo u nastavku u integralnom obliku.
 


„Pse lutalice iz Dubrovnika očekuje još jedna oštra zima, ali gradonačelnik se bori za njih“

Brian Davies, jedan od najpoznatijih svjetskih aktivista za zaštitu prava životinja, pozdravio je napore novog dubrovačkog gradonačelnika, Mata Frankovića, koji se zalaže za izgradnju prvog službenog skloništa za životinje u tom poznatom gradu.

„U kampanji za gradonačelnika, Mato Franković mi je dao svoju riječ da će pomoći napuštenim životinjama na području Dubrovnika i želim mu čestitati na predanosti u ispunjavanju tog obećanja“, rekao je Davies, voditelj Network for Animals – NFA (Mreža za životinje), međunarodne organizacije za dobrobit životinja koja broji više od 400 000 simpatizera. „Gradonačelnik Franković ulaže velike napore u izgradnju novog i modernog skloništa, međutim takav projekt nije moguće dovršiti preko noći. Prema mojoj procjeni, izgradnja novog skloništa za dubrovačke pse lutalice mogla bi trajati i do godinu dana“.

Davies je nedavno po treći put u nešto više od godinu dana posjetio Dubrovnik nastojeći pronaći načine kako bi pomogao životinjama, a nakon sastanka s gradonačelnikom izjavio je kako je postignut napredak. „Osim procesa pronalaženja odgovarajućeg zemljišta za izgradnju modernog skloništa, Grad Dubrovnik nedavno je naručio 100 kućica za pse kako bi pomogao psima za vrijeme nadolazeće zime“, rekao je Davies.

Na nedavnom sastanku, gradonačelnik Franković predstavio je gospodinu Daviesu trenutni status planova Grada za izgradnju novog skloništa za životinje. „U međuvremenu, Grad Dubrovnik osigurat će svu potrebnu pomoć volonterima tijekom nadolazeće zime, uključujući dodatna sredstva za pomoć u radu i nabavu novih kućica za pse“, izjavio je gradonačelnik Franković.

Također je napomenuo kako je, nakon određenih kritika od strane volontera skloništa Žarkovica vezanih uz kvalitetu osigurane hrane za pse, Grad Dubrovnik naručio dodatno ispitivanje koje je još jednom potvrdilo kako je hrana za pse koju je dostavio Grad u skladu s propisima o hrani za pse i standardima kvalitete vezanim uz sastojke i nutritivne tablice. 

Brian Davies i gradonačelnik Franković složili su se kako Sandra Sambrailo iz skloništa Žarkovica izuzetno pomaže psima radeći u vrlo teškim uvjetima.  „Pomagala je psima kada to nitko drugi nije htio“, rekao je Davies. „Ona i nekoliko volontera brinu o psima u skloništu koje se nalazi na strmini izloženoj strašnoj hladnoći tijekom zimskih mjeseci i izuzetno visokim temperaturama ljeti“.

Davies je zaključio kako je situacija za pse znatno bolja, ali je napomenuo kako će međunarodna udruga Network for Animals nastaviti podržavati sklonište Žarkovica dok novo sklonište ne bude dovršeno i spremno primiti pse. „Gradske vlasti izuzetno cijene brigu i pomoć udruženja Network for Animals“, izjavio je gradonačelnik Franković i zahvalio gospodinu Daviesu na svom njegovom trudu i predanom radu u skrbi za napuštene životinje.