Gradonačelnik primio znanstvenika Ivana Đikića i gimnazijalce iz Vukovara

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i privremena pročelnica UO za poslove gradonačelnika Marijeta Hladilo primili su uglednog hrvatskog znanstvenika međunarodne reputacije prof. dr. sc. Ivana Đikića u pratnji četvero učenika iz Vukovarske gimnazije.
 


Prijamu kod gradonačelnika prisustvovali su i predsjednik Udruge za promicanje prirodnih znanosti iz Dubrovnika, osnovane u cilju sustavne brige o darovitim pojedincima, Željko Erak te profesorice iz Udruge dr. sc. Marlena Ćukteras i doc.dr.sc. Ivona Milić Beran.

Profesor Ivan Đikić gradonačelniku Frankoviću predstavio je projekt „Znanost za mlade u Vukovaru“, u okviru kojeg je organiziran i višednevni posjet jugu Hrvatske.

Gradonačelnik Franković zahvalio je profesoru Đikiću na dolasku i iskazao zadovoljstvo projektom koji je ovaj svjetski priznati znanstvenik inicirao s ciljem popularizacije znanosti među mladim Vukovarcima. Projekt je, prema riječima inicijatora, osmišljen kako bi kod mladih ljudi u Vukovaru pobudio kreativnost i optimizam prema ostvarivanju znanstvenih karijera u svom gradu i Hrvatskoj.

Gimnazijalce iz grada prijatelja Vukovara gradonačelnik je ukratko upoznao sa zanimljivostima iz bogate povijesti Dubrovnika, s posebnim osvrtom na slavnu Dubrovačku Republiku, njen utjecaj u trgovini i diplomaciji. Govoreći o dostignućima u znanosti, gradonačelnik je istaknuo rad Ruđera Boškovića, te je profesoru Đikiću predstavio projekte Grada Dubrovnika pokrenute s namjerom odavanja primjerene počasti ovom znamenitom znanstveniku i diplomatu, poput otvaranja muzeja u Rijeci dubrovačkoj. Gradonačelnik je pritom kazao kako će budući muzej imati i izraženu edukativnu funkciju, što je profesor Đikić pozdravio.

U sklopu posjeta Dubrovniku, profesor Đikić održao je predavanje učenicima Biskupijske klasične gimnazije, a s vukovarskim gimnazijalcima sudjelovao je i na  konferenciji Europske molekularno-biološke organizacije koja se održavala u Cavtatu.

lijevo
desno