Gradonačelnik predstavio dubrovačka Smart City rješenja u funkciji građana

Gradonačelnik
Smart City

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas na konferenciji Smart Cities koja se u organizaciji tvrtke Lider media d.o.o. održala u Zagrebu.

 

Tom prigodom gradonačelnik Franković je prezentirao projekt Smart City Dubrovnik s naglascima na sve ono što je koristeći se, između ostalog, inovativnim pametnim rješenjima, Grad Dubrovnik postigao upravljajući svojim turizmom na održiv i odgovoran način i kako je došao do titule šampiona, ne samo hrvatskog, nego i svjetskog turizma.

 

„Smatram da Smart City alati gradskoj upravi omogućuju upravljanje destinacijom s jedne strane, dok s druge strane potiču maksimalnu uključenost građana i izravnu komunikaciju s njima jer se njihov glas mora jasno čuti“, rekao je gradonačelnik osvrnuvši se na inovativni dubrovački model participativnog budžetiranja koji je proveden prošle godine dok se projekti odabrani od strane građana izvode u ovogodišnjem proračunskom razdoblju. Gradonačelnik je također rekao da je dugoročni cilj ove gradske uprave postići da građani putem ovakvih modela i alata kreiraju čak i do 60 posto proračuna.

 

Podsjetio je kako dubrovački „Vox Populi“ predstavlja prvi online model u Hrvatskoj kojem se pristupa jedinstvenom prijavom putem sustava e-Građani čime je omogućeno svim građanima direktno sudjelovanje u odabiru/glasovanju za predložene projekte, a ne samo onima koji su nazočili radionici, javnoj raspravi ili slično.  

 

Grad Dubrovnik dvostruki je nacionalni prvak u primjeni Smart City rješenja. Jedan od posljednjih projekata je digitalizirana dubrovačka kartica Dubrovnik Pass koja, osim što ruši rekorde u prodaji, gradskoj upravi omogućuje upravljanje tokovima posjetitelja i njihovu disperziju. Ističu se i drugi alati poput Smart parkinga, Bus Web Shopa, komunalne aplikacije Dubrovačko oko, brojača posjetitelja ili aplikacije za predviđanje gužvi.

lijevo
desno