Gradonačelnik otvorio izložbu o tatama i djeci

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković i veleposlanica Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj Diana Madunić, otvorili su izložbu 'Tate iz Hrvatske i Švedske' koja će se u prostoru Luže, ispred kina Sloboda, moći pogledati do 18. veljače.  Organizirana je u suradnji udruge Roditelji u akciji – Roda i veleposlanstva Švedske.

 

Govoreći na otvorenju, gradonačelnik Franković kazao je kako kao roditelj sudjeluje u odgoju i čuvanju djece zajedno sa svojom suprugom, te da je najnormalnije da ujutro djecu spremi za vrtić i školu, nahrani ih i promijeni pelene.

 

''Vjerujem da se stereotipi da bi oko djece sve trebale raditi majke mijenjaju te da su podijeljena odgovornost i obveze nešto što je sasvim normalno, a na taj način očevi dobivaju i veću bliskost sa svojom djecom. Zbog prirode posla često nisam doma, ali kada jesam svakako sudjelujem u poslovima oko djece'', kazao je gradonačelnik Franković.

 

Prigodne riječi uputila je i veleposlanica Madunić koja je govorila o velikoj angažiranosti očeva u brizi za djecu u Švedskoj te u ime udruge Roda Alisa Aliti Vlašić, koja je iznijela podatke o dosta malom postotku očeva koji u Hrvatskoj koriste roditeljski dopust, što se ovakvim događanjima također želi potaknuti.

 

Izložba Tate iz Švedske nastala je kao projekt Švedskog Instituta i švedskog fotografa Johan Bävmana i postavljena je do sada u brojnim zemljama diljem svijeta. U Hrvatskoj je ova izložba dopunjena fotografijama hrvatskih očeva s djecom, nastalim u okviru projekta Festival tata, koji su 2018. godine pokrenuli veleposlanstvo Švedske zajedno s udrugama Roda i Status M.

lijevo
desno