Gradonačelnik obišao završene radove na zgradi gradskog bazena u Gružu

Gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima obišao je završene radove na zgradi gradskog bazena u Gružu, bivši Hotel Stadion, koji nakon godina nebrige napokon dobiva primjereni izgled i funkciju.

 

Rekonstrukcijom su obuhvaćeni unutarnji rubni prostori objekta i vanjski prostori unutar čestice. Unutarnji su sadržajno podijeljeni u dvije zone: prostori hostela, koji su dovedeni u visoki roh-bau, i prostori koji su dovedeni do potpune gotovosti, a koje će koristiti Grad Dubrovnik, odnosno Javna  ustanova sportski objekti Dubrovnik. Tu će, uz polivalentne prostore, biti smješteni prostori Vaterpolo kluba Jug, Plivačkog kluba Jug i udruga te prostori Javne ustanove.

 

Ujedno će u novouređenim prostorima svoje mjesto dobiti i prvi muzej vaterpola i plivačkih sportova grada Dubrovnika, koji će objediniti i sve sportske uspjehe našeg natrofejnijeg kluba.

 

''Obećali smo i ostvarili potpunu rekonstrukciju Jugovog bazena. Prostor hostela, koji je doveden do visoke roh-bau faze dat ćemo na upravljanje Dubrovačkoj baštini, tvrtki u vlasništvu Grada Dubrovnika, koja će ga dalje urediti i prilagoditi potrebnim standardima te privesti svrsi'', kazao je gradonačelnik Franković u prigodi obilaska.

 

Uređen je i okolni vanjski prostor, parterne površine uz ulaze u prizemlju, a dio koji se ranije koristio kao parkiralište prenamijenjen je u hortikulturno uređen i urbano opremljen pješački prostor.

 

Projektantica Vanda Ivanković Kontić pojasnila je detalje projekta.

 

''Koncept rekonstrukcije je bio vraćanje ugleda staroj vrijednoj zgradi iz razdoblja moderne arhitekture autora splitskog arhitekta Lovra Perkovića i uređenje okolnog javnog prostora i vraćanje tog prostora pješacima. Sukladno tome se uredilo pročelje, unutarnji javni prostori koji pripadaju muzeju i zajednički prostor svih klubova, uredi i javna površina u centru grada koja je sada puno primjerenija nego što je bila'', kazala je arhitektica Ivanković Kontić.

 

Ovo vrijedno arhitektonsko djelo - Plivački bazen-hotel Stadion (Gruž)/“Jug” - nagrađivanog i priznatog hrvatskog arhitekata Lovra Perkovića, dobitnika dvije nagrade za životno djelo - ''Vladimir Nazor za arhitekturu i urbanizam'' 1975. godine te ''Viktor Kovačić'' 1982. godine, projektirano je i građeno u razdoblju 1959. - 1961. U međuvremenu je doživjelo i određene izmjene, a ovom rekonstrukcijom vraćen mu je prvotni značaj.

 

Vrijednost investicije iznosi 18,3 milijuna kuna.

lijevo
desno