Gradonačelnik obišao radove na domu umirovljenika u Gružu

U tijeku je izvođenje prve faze radova na rekonstrukciji i dogradnji Hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe tipa hotel, koja podrazumijeva demontažu objekta u sklopu koje je uklonjen i krov postojeće građevine. Radove je danas obišao dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

 

Nakon 51 godinu ovo je će biti prvi novi dom umirovljenika u Dubrovniku, a investicija je vrijedna oko 13,5 milijuna kuna.

 

''Ovo je prva ovakva investicija ove gradske uprave, ali ne i jedina s obzirom da smo završnoj fazi izrade dokumentacije za novi dom umirovljenika ispod Opće bolnice, koji će moći primiti više od 200 korisnika. Očekujem da ćemo vrlo skoro predati i zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, koju očekujemo do listopada, a investiciju namjeravamo financirati kroz za europske fondove. Na nama je onda da u idućem četverogodišnjem razdoblju izgradimo i taj dom te tako riješimo goruće pitanje nedostatka kapaciteta u domovima umirovljenika'', kazao je također gradonačelnik Franković.

 

Dom u Gružu, sukladno glavnom projektu, imat će ukupno 48 ležajeva u 32 smještajne jedinice i to 16 jednokrevetnih soba, 13 dvokrevetnih i tri apartmana. Predviđene su i tri jednokrevetne sobe za osobe s invaliditetom, odnosno osobe smanjene pokretljivosti, smještene u suterenu objekta.

 

Dom će u konačnici imati nešto više od 1.300 metara četvornih bruto površine. Od postojeće građevine zadržat će se 690 četvornih metara, dok će se dio garaže i krovište srušiti kako bi se nadogradilo oko 620 dodatnih četvornih metara. Ovom prenamjenom zgrade dobit će se novi iskoristivi prostor, gdje će u suterenu biti smješten pogon s praonicom, spremište, prostor za osoblje te čajna kuhinja, dok će se prostorije uprave nalaziti u novoizgrađenom sjeverozapadnom dijelu. U objekt će se ugraditi dizalo, sve sobe imat će direktan pristup kupaonicama, a gotovo trećina njih će imati lođe. Za dodatnu udobnost korisnika, predviđen je i prostrani dnevni boravak s kafićem te velika terasa.

lijevo
desno