Gradonačelnik o GUP-u na konferenciji za novinare

Gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za novinare na temu Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika kazao je kako je GUP prvenstveno jedan razvojni dokument, ali kako je ova gradska uprava svjesna činjenice da on ne odgovara mjeri te kako su njime dopuštene situacije koje su nam danas apsurdne.

 

''To je stanje koje smo zatekli i to je fakt koji kao gradska uprava moramo poštivati. Postavlja se logično pitanje zašto ga do sada nismo mijenjali. Kao što znate, u posljednje dvije godine u procesu je bilo prvo definiranje, a onda u konačnici i donošenje same buffer zone koja je usvojena od UNESCO-a. Nakon toga je počela izrada konzervatorske podloge od strane Ministarstva kulture, na temelju koje će se modificirati gradnje unutar buffer zone, koja obuhvaća gotovo cijelo područje centra grada. Čim ovaj proces bude dovršen, a očekujemo da će to biti u travnju ove godine, Grad će pokrenuti izmjene i dopune GUP-a'', kazao je gradonačelnik Franković

 

Osvrnuo se i na istupe oporbenih vijećnika koji u priopćenjima javnosti predlažu uvođenje ''moratorija'' na GUP.

''Donošenjem Zakona o prostornom uređenju, koji je na snazi od 1.1.2014. više ne postoji mogućnost uvođenja moratorija na generalne urbanističke planove gradova. To, dakle, nije moguće i neozbiljno je predlagati nešto što nije zakonski moguće, iako to možda u nekom trenutku dobro zvuči. Ukidanje GUP-a jest opcija, ali to nije nešto što se donosi preko noći, i to je procedura koja traje 10 mjeseci, koliko traje i postupak donošenja novog GUP-a. To nam je cilj – donijeti novi GUP na temelju podloga iz buffer zone'', pojasnio je gradonačelnik.

 

Potpuno ukidanje GUP-a nije opcija, kazao je također, zbog toga što bi to značilo potpuni prestanak bilo kakve gradnje, a samo Grad Dubrovnik ima nekoliko važnih projekata u pripremi koji bi onda također bili zaustavljeni, poput projekta aglomeracije.

 

''Koje su odgovornosti moje ili ove gradske uprave za takav GUP? Nikakve. Niti smo ga donosili, niti smo o njemu raspravljali. On je naše naslijeđe. Moramo poštivati dokumente koje smo naslijedili koliko god se s njima ne slagali'', kazao je također gradonačelnik Franković, napominjući kako je od ranije zastupao stajalište da dubrovački GUP nije dobar i da ga treba ga mijenjati. Istaknuo je kako je 2019. godina u kojoj će se započeti s izmjenama i dopunama GUP-a te da vjeruje kako će se u roku 10 do 12 mjeseci donijeti nova mjera u GUP Grada.

 

''To ne znači da ćemo ukidati građevinske čestice jer bi to dovelo Grad u situaciju sudskih sporova, ali ćemo uvesti mjeru u katnost, u izgrađenost samih površina i na taj način ćemo osigurati da u budućnosti ne niču zgrade poput one na Gimanu i ostalih zgrada pretjerane katnosti'', rekao je također.

 

Istaknuo je i kako Grad Dubrovnik putem svog Komunalnog redarstva i Prometnog odjela redovito nadzire gradnju i sankcionira prekršitelje koliko je u njihovim ovlastima, no kako na žalost građevinska inspekcija praktički ne postoji u Dubrovniku, s obzirom da je osoba koja je vodi na dugotrajnom bolovanju te građevinski inspektor treba dolaziti iz Ploča.

''Upozorili smo resorno ministarstvo graditeljstva da je ovakvo stanje neodrživo obzirom na intenzitet gradnje koji se događa u Gradu Dubrovniku '', kazao je gradonačelnik.

 

Najavio je još jednu aktivnost prije izmjena i dopuna GUP-a, a to je ukidanje odluke o nedostajućim parkirnim mjestima za sve objekte, osim za one koji nemaju kolni pristup. Svi ostali morat će sukladno GUP-u izgraditi dva parking mjesta po jednoj stambenoj jedinici. Ta odluka naći će se već na idućoj sjednici Gradskog vijeća početkom ožujka.

lijevo
desno