Gradonačelnik na otkrivanju spomenika Bukovcu u Cavtatu

U sklopu proslave Dana Općine Konavle u Cavtatu je otkriven spomenik Vlahu Bukovcu, rad akademskog kipara Petra Dolića. Spomenik ovom velikom Cavtaćaninu otkrili su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i načelnik Božo Lasić, a svečanosti je, uz ostale uzvanike, prisustvovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

 

Izaslanica hrvatskog premijera i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je tom prilikom kako će spomenik biti lijep podsjetnik na značaj hrvatskog velikana.

 

”Ovim Cavtaćani Bukovcu vraćaju dug, ali je to i podsjetnik kako je nakon rata obnovljena materijalna i nematerijalna baština Konavala. Iako je od Bukovčeve smrti prošlo gotovo stotinu godina, i danas u hrvatskoj kulturi nastavljamo otkrivati veličinu njegovog djela te istraživati sav njegov utjecaj i doprinos”, rekla je Obuljen Koržinek.

 

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić istaknuo je kako je ”Bukovac volio Cavtat, a Cavtat Bukovca”, napomenuvši kako se i po Bukovcu Cavtat već generacijama prepoznaje u svijetu.

 

”Ovo je velik dan za Cavtat, kojem je Bukovac poklonio niz predivnih slika. Njegova je ljubav prema Cavtatu bila neizmjerna i nije doživio vratiti se u mjesto. Ipak, mi smo ga ovim vratili i mislim da smo dobro učinili”, kazao je Lasić.

 

Autor spomenika Petar Dolić rekao je kako se, razmišljajući o stvaranju spomenika, odlučio na način koji je blizak ljudima.

 

”Bukovac sjedi na klupi koja dozvoljava da ga se zagrli. Tako se može osjetiti uzajamna ljubav Cavtaćana i Bukovca. Također, portret sam preuzeo s njegovog autoportreta, s prepoznatljivim šeširom. Nedostajalo mi je svjetlo pa sam na njegov blok za slikanje ugradio inoks ploču na kojoj zrcali svjetlo na njegov portret. Imao sam jako velik izazov i strahopoštovanje i trebalo mi je oko godinu dana, nakon pet ili šest idejnih skica“, rekao je Dolić.

 

Nakon otkrivanja somenika u Kući Bukovac potpisan je sporazum o smještaju 225 slika Vlaha Bukovca, Jelice Bukovac, Ivanke Bukovac, Jelice Lele Radosavljević te Olge Solovljeve koje su nasljednici Vlaha Bukovca ostavili zajedno sa namještajem i arhivom u Kući Bukovac kako bi se formirao memorijalni muzej Vlaha Bukovca. Godine 2004., kad je Kuća Bukovac obnovljena vraćeni su svi predmeti, namještaj i slike u Cavtat, ali su slike formalno ostale zavedene u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i u Konavlima su čitavo vrijeme temeljem posudbenih ugovora.

 

Premda je Ministarstvo još 2004. odlučilo da se slike prenesu odnosno zavedu u inventarne knjige Muzeja i galerija Konavala taj posao do danas nije bio obavljen. Zahvaljujući Ministarstvu kulture, Općini Konavle i Gradu Dubrovniku stvoreni su preduvjeti da se današnjim potpisima ravnatelja UGD-a Tonka Smokvine i ravnateljice MiGK Antonije Rusković Radonić slike i formalno vrate u Cavtat.

 

Načelnik Lasić ovom je prilikom zahvalio ministrici Obuljen Koržinek i gradonačelniku Dubrovnika Matu Frankoviću na doprinosu u rješavanju ovog problema. Gradonačelniku je uručio i mali kip Bukovca koji će svoje mjesto, potvrdio je Franković, pronaći u Konavoskom salonu u zgradi Grada Dubrovnika.

lijevo
desno