Gradonačelnik na konferenciji za novinare povodom otvaranja 73. Dubrovačkih ljetnih igara

Ususret otvorenju 73. Dubrovačkih ljetnih igara ovu nedjelju, danas je održana konferencija za novinare na kojoj je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zahvalio cijelom timu Igara, na čelu s intendanticom Dorom Ruždjak Podolski na izvrsnoj ovogodišnjoj pripremi, ali i prilagodbi situaciji koju smo imali prethodne dvije godine.

 

''Dubrovačke ljetne igre, kao jedan od najdugovječnijih festivala u Europi, uspješno brodi dalje. Iako je iza nas puno izazova siguran sam da ćemo zabilježiti sjajne 73. Dubrovačke ljetne igre'', rekao je gradonačelnik Franković.

 

Intendantica Ruždjak Podolski kazala je kako se ove godine napokon vraćamo na staro te zahvalila Gradu Dubrovniku na potpori. ''Spremni smo za sve izazove i ponosni što i ove godine imamo vlastite dramske produkcije'', istaknula je intendantica Dubrovačkih ljetnih igara.

 

Riječi zahvale uputila je i opunomoćenica ravnateljice Paulina Njirić, kao i Žaklina Marević, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske.

 

Od 10. srpnja do 25. kolovoza festivalskoj publici predstavit će se pomno odabrani program koji objedinjuje najkvalitetnije hrvatske i inozemne umjetnike, vlastitu produkciju i vrhunska gostovanja.

 

 

Dramski program

I ove godine okosnicu dramskog programa 73. Dubrovačkih ljetnih igara činit će vlastite dramske produkcije od čega dva premijerna naslova i tri reprizne uspješnice.

Prva festivalska premijerna dramska produkcija su Ljubovnici, jedna od najpoznatijih dubrovačkih komedija iz 17. stoljeća. Vrhunac festivalskog dramskog programa zacijelo će biti uprizorenje kultne drame Krvava svadba F. G. Lorce iz 1933. godine, i to po prvi puta na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Reprizni dramski program uključuje nagrađivanog Magellijevog Hamleta na Lovrjencu, zatim hvaljenu prošlogodišnju uspješnicu, dobitnicu nagrade Orlando za predstavu u cjelini, Glavu lava Ivana Salečića u režiji Aide Bukvić, te miljenice festivalske publike, kundurice Maru i Katu na Kazermi, autorski projekt Saše Božića u suradnji sa glumicama Natašom Dangubić i Doris Šarić Kukuljicom.

Nastavlja se i suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba koje će u parku Gradac gostovati s predstavom Genijalna prijateljica, balet Ponos i predrasude, čiju koreografiju i režiju potpisuje ugledni baletni autor suvremenog stila Leo Mujić. Dio plesnog programa bit će i Folklorni ansambl Linđo koji će svojim tradicionalnim nastupima predstaviti bogatu hrvatsku folklornu, plesnu i glazbenu baštinu.

 

Glazbeni program

Tako će ovog ljeta u sklopu glazbenog programa 73. Igara u atriju Kneževa dvora nastupiti pijanisti Vadym Kholodenko, te Lovro Pogorelić koji će publici predstaviti rijetku integralnu izvedbu Lisztovih Transcedentalnih etida. Nastup će zabilježiti i ruska violinistica Alena Baeva, nakon više godina vraća se i Roman Simović, s pikantnim programom - sonatama Eugèna Ysaÿa, ruski čelist Boris Andrijanov.

Treću godinu za redom na festivalu će se predstaviti i laureati Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, a to su ovog puta tenor Filip Filipović i flautistica Lucija Stilinović. Pratnju će im pružiti Dubrovački simfonijski orkestar koji će na 73. Igrama zabilježiti dva nastupa i to pod vodstvom različitih dirigenata; jedan pod ravnanjem maestra Ivana Huta te drugi pod ravnanjem šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije, Dawida Runtza. Kako Igre teško mogu bez gitare, tako će u Dvoru zazvoniti strune jedne od najsjajnijih zvijezda ovog instrumenta danas, blockbustera Decce i Deutsche GrammophonaMiloša Karadaglića.

Komornu glazbu pod svoje okrilje će uzeti Zagrebački kvartet s gostima, a publiku očekuje i novo, četvrto izdanje koncertnog programa Dubrovnik na glazbenoj hridi s dubrovačkim glazbenicima i Dubravkom Šeparović Mušović.

Barokni predpotresni sjaj Grada opjevat će Vespro della beata Vergine iz 1610. godine Claudija Monteverdija u izvedbi vokalnog ansambla Antiphonus, a vokalni luk programa zatvorit će španjolska sopranistica Nuria Rial.

 

Za najmlađe

Dubrovačke ljetne igre ovog ljeta premijerno donose produkciju glazbeno-scenskog djela Čudesna šuma, adaptaciju istoimenog romana književnice Sunčane Škrinjarić koji je zasigurno obilježio cijelu jednu generaciju. Dramaturginja je Nikolina Rafaj, režiju potpisuje Lea Anastazija Fleger, a skladatelj glazbe je Frano Đurović.

 

Zatvaranje DLJI

Zatvaranje 73. Igara, 25. kolovoza ispred Katedrale, tradicionalno će pripasti Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati maestro Ivan Repušić, uz nastup svjetski poznate mlade američke sopranistice Nadine Sierre.

lijevo
desno