Gradonačelnik na konferenciji ''Ponovni uzlet avioturizma''

Dubrovnik je aviodestinacija i kretanja na aviotržištu su nam izuzetno bitna, kazao je gradonačelnik Mato Franković na današnjem otvorenju konferencije ''Ponovni uzlet avioturizma'', koja se održava u Lazaretima, u organizaciji Dubrovačkog vjesnika i Slobodne Dalmacije. Na konferenciji je sudjelovala i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja je u ovoj prigodi kazala kako je Hrvatska povezana s više od 460 linija sa 131 gradom, a Grad Dubrovnik s više od 60 međunarodnih destinacija od New Yorka do Dubaija i to govori da se Dubrovnik i jug vraćaju na kartu kao važna aviodestinacija.

 

Govoreći o oporavku turizma nakon pandemije i pripremama koje su dovele do ponovnog rasta brojki, gradonačelnik Franković istaknuo je brojne aktivnosti koje su odrađene u tom vremenu, među kojima i otvorenost za goste iz SAD-a, zahvaljujući koordinaciji Vlade i gradske uprave, u trenutku kada su sve druge granice u Europi za njih bile zatvorene.

 

''Kao rezultat svega toga godinu kasnije imali smo dvije direktne linije iz SAD-a prema Dubrovniku, nakon više od 30 godina Dubrovnik i New York povezani direktnim letom. Takve se stvari ne događaju slučajno i zahvaljujem na sjajnoj koordinaciji koju smo imali u tim teškim vremenima'', kazao je gradonačelnik Franković. U vrijeme kada su se dogovarale ove sezonske linije s američkim zrakoplovnim kompanijama United Airlines i Delta Air Lines, Dubrovnik je odrađivao i snažnu promotivnu kampanju na tržištu SAD-a što je rezultiralo velikom brojem dolazaka američkih gostiju.

 

Gradonačelnik Franković zahvalio je vodstvu Zračne luke Dubrovnik koji su s puno razumijevanja za potrebe turizma iznalazili načine povezivanja Dubrovnika s važnim nam destinacijama, prije svega s britanskim tržištem, ali i neumorno radeći na realizaciji američke veze.

 

Istaknuo je i važnost koncepta održivosti u turizmu, koji je i osnovna okosnica programa 'Poštujemo Grad', a kojim se, nakon napisa o ''smrti Dubrovnika'' i prekomjernom turizmu, željelo poslati poruku svijetu o održivosti Dubrovnika, promjeni vizije, načina upravljanja i zaustaviti trend po kojem se turizam samo događa.

 

''Naša ključna figura je građanin Dubrovnika, jer ako su zadovoljni stanovnici bit će zadovoljni i naši gosti. U tom smo smislu prvi pristupili udruženju cruisera CLIA-i i dogovorili maksimalno dva cruisrera u gradu istovremeno. Ovdje moram zahvaliti i ravnatelju Lučke uprave Blažu Pezu koji je imao puno razumijevanja za takvu odluku jer nije kao prioritet stavio kunu više za Lučku upravu nego da sve skupa dobro funkcionira i da riješimo postojeći problem. Dubrovnik je umalo upao u zamku davanja Luke u koncesiju privatnom koncesionaru kojem bi profit zasigurno bio ispred potreba građana. Mi moramo kontrolirati more jer tako upravljamo dubrovačkim turizmom'', zaključio je gradonačelnik i istaknuo kako je mjerilo uspjeha u turizmu za Dubrovnik kvaliteta pružene usluge, a ne isključivo brojke dolazaka i noćenja.

lijevo
desno